- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- kilka gałązek bazylii
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- przyprawa do zup
- cukier
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Oprószyć łyżką mąki i zasmażyć, przez cały czas mieszając, na złoty kolor. Pomidory pokroić w kostkę, włożyć wraz z zalewą do garnka, dolać 2 szklanki wrzącej wody. Zupę doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do zup, pieprzem, solą i szczyptą cukru. Jajka wbić do miseczki, wymieszać starannie z pozostałą mąką oraz szczyptą soli, tak by powstało gładkie ciasto. Wlać je cienką strużką do wrzącej zupy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 3-4 minuty, aż kluseczki się zetną. Rozlać do talerzy, posypać posiekanymi listkami bazylii.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













