Niecodzienny pomysł na zupę pomidorową.
składniki:
- 1 kg pomidorów
- starta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 2 marchewki
- cebula
- bulion warzywny
- sol, pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek pietruszki
przyrządzanie:
- Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy bulion. Pomidory przekrawamy na pół, delikatnie wyciskając z nich sok.
- Miąższ kroimy w kostkę a następnie razem z sokiem dodajemy do bulionu. Dodajemy także drobno pokrojona cebulę i marchew oraz startą skórkę pomarańczy.
- Przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut a ż pomidory będą miękkie.
- Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i sok z pomarańczy.
- Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Przed podaniem dekorujemy listkami pietruszki oraz kawałkami skórki pomarańczy.