Lubisz pomidorówkę? A może dla odmiany spróbujesz ją w nieco innej wersji? Przedstawiamy przepis na zupę pomidorowo-dyniową z makaronem!
składniki:
- 500 g dyni
- 1 główka czosnku
- 1,5 kg pomidorów
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- makaron
- około pół szklanki bulionu
przyrządzanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut. W
2. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki.
3. Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy czosnek, dynię i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy.
4. Dodajemy bulion.
5. Zupę miksujemy blenderem.
6. Gotujemy makaron i wrzucamy do zupy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














