- 4 tosty
- 3 szklanki rosołu (instant)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki startego ostrego żółtego sera
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Ząbki czosnku obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, bardzo drobno posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę masła, gdy się stopi, wrzucić czosnek, smażyć, aż się zrumieni. Przełożyć do garnka, wlać rosół, wymieszać. Gotową zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zagotować. Dodać posiekaną natkę, dokładnie wymieszać. Z tostów wykroić szklanką 12 grzanek. Na patelni rozgrzać mocno pozostałą część masła, wkładać kolejno grzanki i rumienić je z obu stron. Gorącą zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć zrumienione pieczywo. Każdą porcję posypać obficie utartym serem.