Jeżeli uwielbiacie ryby, koniecznie wypróbujcie wykorzystać je do zrobienia pysznej, sycącej i rozgrzewającej zupy.
składniki:
- szczupak, 1,50
- cebula, 2
- marchew, 3
- por (biała część ), 1
- Papryka czerwona, 1
- seler naciwy, 3 łodygi
- pomidory, 2
- oliwa z oliwek, 3 łyżki
- zioła prowansalskie, łyżeczka
- kucharek, 1 łyżka
- mąka, 1 łyżka
- śmietana18%, 2 łyzki
- sok z cytryny, 2 łyżki
- sól,pieprz, do smaku
- koperek i natka, 2 łyżki
- ziemniaki, 5 sztuk
- liście laurowe, 4
- ziele angielskie, kilka sztuk
przyrządzanie:
- szczupaka oczyścić,odfiletować,zostawić kregosłup,umyć i odłożyć
- marchew,1 cebulę,pora i selera pokroić,wrzucić do garnka,wla,c półtora litra wody,zgotować ,dodać kucharek,liście laurowe ,ziele i kręgosłup ryby,gotować na wolnym ogniu
- na patelnię wlać oliwę,dodac posiekaną cebulę,paprykę i pomidory obrane ze skórki,dusić 5 minut
- z zupy wyjąć rybie kości,włożyć pokrojone ziemniaki,dodać duszone warzywa,doprawić sokiem z cytryny,ziołami,solą i pieprzem
- pod koniec gotowania dodać filety rybne i gotować do miękkości ziemniaków
- rybę wyjąć z zupy,odłożyć,zupę doprawić mąką i smietaną,zagotować,wlać do talerzy,włożyć po 3 kawałki ryby,posypać koperkiem i natką
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem