Zupa rybna to doskonałe rozwiązanie podczas rodzinnego grilla. Lekka, bardzo aromatyczna, robi się praktycznie sama. Przepis wg Ewy Wachowicz.
składniki:
- 3 dowolne ryby, świeże, wypatroszone np. sum, łosoś, szczupak, pstrąg
- 3 - cebule
- 4 - liście laurowe
- sól
- 2 - papryki czerwone
- 3 - papryki żółte
- 2 - pomidory
- 1 łyżeczka - słodkiej papryki
- 1 łyżeczka - ostrej papryki
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
- cząstka cytryny do podania
przyrządzanie:
Wypatroszyć wszystkie ryby jednak co ważne- głowy, ogony, płetwy zostawić. Wszystko wrzucić do garnka. Dodać cebulę, paprykę czerwoną i żółtą, doprawić według uznania solą, wsypać liście laurowe. Zalać wodą i gotować około 1, 5 godziny. Następnie przecedzić przez sito. Filety rybne pokroić w dużą kostkę, odstawić na bo, będą jeszcze potrzebne.
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, przyprawić papryką słodką, dodać pomidory,papryki. Porządnie wymieszaj, a następnie dodaj wszystko do wywaru rybnego i gotuj jeszcze około 10 minutek. Po tym czasie wszystko przetrzeć przez sitko małych oczkach i dodać pokrojone filety rybne, zagotować raz jeszcze.