Zupa rybna z dodatkiem groszku i pomidorów smakuje wybornie. Wypróbujcie!
składniki:
- świeże ryby (okoń, leszcz, sandacz) – 1 kg
- liść laurowy – 4 szt.
- ziele angielskie – 4 ziarna
- pieprz, grubo mielony
- mielony imbir – 1 łyżeczka
- czosnek – 4 ząbki
- limonka -1 szt.
- cebula – 2 szt.
- oliwa
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- krojone pomidory z puszki (pelati) – 300 g
- ostra papryczka – 1 szt.
- sól
- masło – 2 łyżki
- zielony groszek (świeży lub mrożony) – 200 g
przyrządzanie:
Ryby patroszymy, filetujemy, usuwamy skórę z filetów. Umyte resztki po filetowaniu ryb (łby, płetwy, ości, skóry) układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 180°C (termoobieg) ok. 30‑40 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Mięso ryb kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem, mielonym imbirem, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, połową startej skórki z limonki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Pokrojone w kostkę cebule i pozostały posiekany czosnek przesmażamy na patelni na oliwie do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki oraz odrobinę wcześniej przygotowanego wywaru rybnego. Dodajemy resztę startej skórki z limonki, posiekaną ostrą papryczkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dusimy, aż pomidory trochę odparują, i dodajemy masło. Zawartość patelni przelewamy do wywaru rybnego i zagotowujemy.
Do zupy dodajemy zielony groszek. Na koniec wkładamy do zupy zamarynowane kawałki ryby, gotujemy 2-3 minuty.