- 1 duży seler korzeniowy
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 l bulionu warzywnego (instant)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 kromki chleba
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Seler i ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, smażyć przez 2-3 minuty na łyżce masła, aż cebula będzie szklista. Dodać seler i ziemniaki, chwilę smażyć razem, przez cały czas mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 15 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i zmiksować. Groszek opłukać na sicie, osączyć. Zupę ponownie zagotować, wsypać groszek, gotować razem 5 minut. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce masła. Natkę posiekać. Zupę doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną, posypać posiekaną natką pietruszki. Na talerzach posypać grzankami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













