Skandynawska zupa serowa z łososiem rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni, zaspokoi apetyt, doda energii i rozpieści smakiem. Jest prosta w wykonaniu i.....tylko palce lizać!
składniki:
- 750 ml wywaru z warzyw
- 250 ml białego wina
- 370 ml śmietanki 36 %
- 480 g startego sera żółtego
- 5 łyżek pokruszonego sera pleśniowego
- 300 g łososia
- szczypta szafranu
- pieprz
przyrządzanie:
- podgrzać wywar z warzyw i wino w dużym rondlu
- rozetrzeć mąkę ze śmietaną, dodać ciepły wywar, dobrze wymieszać
- ser stopniowo dokładać do rondla, cały czas delikatnie mieszając
- gdy ser się rozpuści, przyprawić pieprzem, szafranem
- każdą porcję udekorować łososiem i kawiorem jeśli lubimy
- podawać z chlebem lub bagietką, posypać ziołami