Domowa zupa szczawiowa, zaprawiana śmietaną i zagęszczona żółtkiem. Babciny przepis w nowej wersji z grzankami!
składniki:
- 4 żółtka
- 3 łyżki masła
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 kg świeżego szczawiu (może ze słoika)
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu z warzyw
- domowe grzanki do podania
- łyżeczka soku z cytryny dla koloru zupy
przyrządzanie:
- Szczaw dokładnie umyj, osusz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż posiekany czosnek i dodaj szczaw.
- Duś przez 6 minut.
- Bulion podgrzej, dodaj szczaw z patelni, sok z cytryny i zmiksuj.
- Następnie żółtka wymieszaj ze śmietanką i dodaj do zupy.
- Wszystko jeszcze raz zmiksuj i dopraw.
- Podawaj z grzankami domowej roboty