Lubicie tofu? Wypróbujcie je dodać do zupy, a otrzymacie pyszną tajską zupę z mlekiem kokosowym.
składniki:
- 180g naturalnego tofu
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 i 1/2 litra wody
- 3/4 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżka oliwy do smażenia
przyrządzanie:
- Tofu kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki oliwy i smażymy tofu z każdej strony do momentu, aż będzie złociste z każdej strony. Przekładamy je papierowy ręcznik
- Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub drobniutko siekamy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy kolejno paprykę oraz pieczarki. Całość chwilę podsmażamy i zalewamy wodą.
- Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, cukier.
- Następnie dodajemy wcześniej przygotowane tofu.
- Dodajemy mleko kokosowe.
- Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy sos sojowy.