Ciesząca się zasłużoną sławą tajska zupa z krewetkami i kurczakiem
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 6
składniki:
2 litry wody
200 g piersi kurczaka
300 g krewetek
2 papryczki chilli
100 g grzybów (boczniaki, pieczarki)
4 łyżeczki pasty tom yum
1 łyżka oleju
5 liści limonki kaffir
kilka kawałków trawy cytrynowej
1- 2 łyżki sosu rybnego
świeża kolendra
sól, pieprz
przyrządzanie:
Na oleju chwilę (2 – 3 minuty) smażyć pokrojoną w paseczki pierś kurczaka. Zalać wrzątkiem, wrzucić trawę cytrynową, drobno posiekane, pozbawione pestek papryczki chilli, listki limonki kaffir. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać pokrojone w paski grzyby, pastę tom yum oraz obrane krewetki. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem rybnym. Przed podaniem wyłowić kawałki trawy cytrynowej oraz listki kaffiru. Podawać posypane świeżą kolendrą.