Lato to nienajlepszy moment na ciepłe zupy. Jednak na zmęczenie czy przeziębienie nie ma lepszego leku niż gorąca zupa z czosnkiem. Oto błyskawiczna zupa naładowana witaminami. Zupa krem z cukinii.
składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 litr bulionu plus marchewka i pietruszka z bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
- świeża bazylia
- mieszanka ziół suszonych
przyrządzanie:
- bulion podgrzewamy.
- w blenderze rozdrabniamy garść bazylii i czosnek. Dorzucamy obraną cukinię, chochlę wywaru i całość miksujemy.
- Mieszankę przelewamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
- Śmietanę hartujemy, dolewamy do zupy i wszystko raz jeszcze miksujemy plus doprawiamy.