Zupa z czerwonej soczewicy według prostego i bardzo smacznego przepisu. Koniecznie sprawdźcie!
składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/4 papryczki chilli
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
- Soczewicę płuczę, zostawiam na sitku. W garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną papryczkę oraz posiekany czosnek chwilę podsmażam. Następnie dodaję soczewicę i znów chwilę podsmażam.
- Do garnka wlewam bulion, dodaję 1 łyżeczkę słodkiej papryki i gotuje przez 20 minut.
- Zupę blenduję na gładki krem, posypuję posiekaną natka pietruszki, doprawiam solą i pieprzem.
uwagi: