Pyszna zupa z czerwonej soczewicy i świeżych pomidorów.
składniki:
- 50 g suchej, czerwonej soczewicy
- 1/2 kg świeżych pomidorów
- 700 ml bulionu z warzyw
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól ,pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy i curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki.
- śmietana do zup - 1 łyżka
przyrządzanie:
- Cebulę siekam na kostkę. Lekko rumienię na oliwie. Dodaję czosnek, smażę minutę. Dodaję soczewicę, smażę. Dodaje przyprawy, wciąż smażę.
- Teraz wlewam wrzący bulion, zagotowuję, przykrywam pokrywką i na najmniejszym ogniu gotuję około 20 minut. Co jakiś czas mieszam.
- Pomidory sparzam wrzątkiem, obiera ze skórki, kroję w kostkę, dodaję do bulionu (po 20 minutach od gotowania) i gotuję dalej (przez kolejne 10 minut.
- Odstawiam z ognia, dodaję sól, pieprz, śmietanę i całość blenduję.