Zupa innowacyjna z groszkiem zielonym i pomarańczą. Koniecznie wypróbujcie coś nowego w swojej kuchni.

składniki:
- cebula dymka – 1 pęczek
- pomarańcza – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- mrożony groszek – 400 g
- bulion warzywny – 750 ml
- ciabatta – 120 g
- masło – 2-3 łyżki
- śmietana UHT 30% – 100 g
- sól
- kolorowy pieprz, mielony
przyrządzanie:
Dymki oczyszczamy, białą cześć kroimy w kostkę, zieloną w cienkie krążki. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Białą część dymek podsmażamy na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy mrożony groszek i smażymy przez 2 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Zieloną część dymek dusimy na 1 łyżce gorącego masła aż do miękkości i odstawiamy. Na tę samą patelnię dajemy pozostałą część masła i chleb pokrojony w kostkę. Smażymy ze wszystkich stron, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką pomarańczową i łączymy z podsmażonym szczypiorkiem.
Do zupy dodajemy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Dekorujemy grzankami ze szczypiorkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














