Zupa - krem z kopru włoskiego to szybki i sycący pomysł na obiad. Zaskocz innych nietypowym smakiem!
składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- 1 por
- 1 koper włoski
- 1 ziemniak
przyrządzanie:
Pora i cebulkę obrać, posiekać, podsmażyć na masełku, około 10 minutek, do miękkości.
Koper włoski dokładnie wymyć, pokroić według uznania i podsmażyć na maśle. Kiedy złapie kolor, dodać do niego pokrojone jabłko i obranego, pokrojonego ziemniaka. Smażyć kilka minut. Przełożyć wszystkie składniki do gara, dodać przyprawy i bulion. Wszystko gotować około 20 minut, potem potraktować blenderem na gładki krem.