Rozgrzewająca, aksamitna i pobudzająca zmysły zupa? Oto przepis idealny na jesienną chandrę czy przeziębienie. Koniecznie wypróbujcie.
składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 250 g marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 300 ml bulionu jarzynowego
- 60 ml płynnej śmietanki 18%
przyrządzanie:
- W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę, przykrć garnek i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie 2 – 3 razy warzywa przemieszać.
- Dodać imbir, skórkę z pomarańczy i gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez ok. 30 – 35 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Odstawić z ognia, zmiksować na krem, przelać z powrotem garnka, dodać śmietankę i doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby.