Pyszna, aksamitna, rozgrzewająca zupa z pieczonej papryki. Zachwyca kolorem, zniewala zapachem i zaskakuje smakiem!
składniki:
- 4 papryki
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1,2 l wywaru warzywnego
- 1 cebula
przyrządzanie:
Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazda nasienne. Ułożyć na blasze, delikatnie polać 1 łyżeczką oliwy, oprószyć solą. Obok położyć czosnek. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok. 40-50 minut (aż papryka zmięknie).
Upieczoną paprykę włożyć do torebki foliowej, zamknąć i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę.
Na oliwie poddusić cebulę przez ok. 10 minut aż będzie szklista i miękka, dodać listki laurowe i gałązki tymianku, zalać gorącym wywarem, dodać paprykę i wyciśnięty upieczony czosnek. Gotować ok. 20-30 minut. Z zupy wyjąć gałązki tymianku i liście laurowe. Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem