- 1/2 kg porów,
- 2 marchewki,
- czerwona papryka,
- 75 dag ziemniaków,
- duża cebula,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki masła,
- 3 kostki bulionu wołowego,
- 5 kiełbaski,
- jabłko,
- łyżeczka majeranku,
- 5 ziarna ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
- pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Oczyszczone i starannie wypłukane pory przekrawamy wzdłuż na połowę. Odrzucamy zielone liście, kroimy na 2 cm kawałki. Marchew, cebulę, paprykę, ziemniaki, jabłko obieramy i kroimy w grubą kostkę. Boczek w cienkie paski. Rozgrzewamy w rondlu masło, smażymy boczek na rumiany kolor. Wsypujemy marchew, paprykę, jabłko, cebulę i ziemniaki. Smażymy przez 5 min., ciągle mieszając. Podlewamy 1,5 l gorącego bulionu, przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pory, kiełbaski pokrojone w plasterki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Wsypujemy majeranek, mieloną paprykę, pieprz i natkę pietruszki.