Idealna jesienne na chłody. Zdrowa i smakowita. Gwarantujemy, że się polubicie. Dodaj tylko swój ulubiony makaron lub ryż. Pachnąca zupa z soczewicy i marchewki.
składniki:
- 4 średnie marchewki (około 700 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 - 3 pełne łyżki masła
- 1 łyżka świeżo startego imbiru (lub mniej, dla wersji łagodnej)
- 200 g czerwonej soczewicy
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki puree pomidorowego
- 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego
- 1 szklanka mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupy
przyrządzanie:
- Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 – 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.
- Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty.
- Dodać puree pomidorowe, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 – 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.
- Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Dolać więcej mleka, gdyby zupa była za gęsta.
- Zupę podawać gorącą, z ugotowanym makaronem lub ryżem.