Wegetariańska zupa z soczewicy i suszone pomidory to duet idealny. Sprawdź jak zrobić pyszne, bezmięsne danie!
składniki:
- ½ litra bulionu warzywnego
- 100 g suszonych pomidorów
- 170 g czerwonej soczewicy
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- kminek
- pieprz
- śmietana 18%
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Przepłukać soczewicę i zalać bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka.
- Suszone pomidory włóż do naczynia i zalej wrzątkiem, aby były miękkie. Zostaw na około 15 minut. Po tym czasie posiekaj.
- Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj pomidory. Całość smaż około 5 minut i dodaj do miękkiej soczewicy. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera i dopraw według uznania. Podawaj z łyżką śmietany.
Zobacz również: Pasztet z soczewicy