Pyszna zupa z zielonego groszku, idealna na wiosenny posiłek. Zdrowa, delikatna, prosta. czego chcieć więcej?
składniki:
- 500 g zielonego groszku,
- 1l bulionu z warzyw
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 1 mały por
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Zagotuj bulion z warzyw.
- Cebulę, por, szczypiorek posiekaj i wrzuć na patelnię z dodatkiem oliwy.
- Zielony groszek i bazylię dodaj na patelnie. Dodaj rozgnieciony czosnek.
- Całosć smaż jeszcze przez 5 minut.
- Warzywa połącz z bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Zblenduj zupę na aksamitny krem. Podawaj z grzankami i bazylią.