
Pyszna zupa grzybowa rodem z Kaszub, której głównym składnikiem są zielone gąski
przepis z kuchni: polskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g świeżych gąsek
300 g ziemniaków
4 łyżki masła
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
200 ml kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
śól, pieprz
przyrządzanie:
Gąski bardzo dokładnie umyć, aby usunąć piasek. Pokroić w paski i dusić ok. 15 minut na maśle. W drugim garnku wraz z listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 10 minut). Następnie dodać grzyby i gotować razem do miękkości. Śmietanę nieco posolić, dodać sok z cytryny i wymieszać z lekko ostudzoną zupą. Posypać natką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













