- 3-4 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (może być z kostki)
- 50 dag świeżych ogórków
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 płaska łyżka mąki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 pęczka koperku
- 1 żółtko
- sól
Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć z nich pestki, zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do rondla, skropić wywarem i dusić kilka minut na dużym ogniu, aż zmiękną. W tym czasie w głębokim naczyniu rozgrzać masło, wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc, po czym rozprowadzić zimnym wywarem. Gotować 5 minut na małym ogniu, dodać podduszone ogórki i gotować jeszcze przez chwilę. Odstawić zupę z ognia, wymieszać ze śmietaną i żółtkiem, doprawić, znów doprowadzić do wrzenia. Aby zupa się nie zwarzyła, najpierw do kubeczka wlać śmietanę, następnie dodać łyżkę gorącej zupy i wymieszać. Znów dodać 2 łyżki gorącego wywaru, wymieszać, wlać do garnka. Przed podaniem posypać koperkiem.