Przygotuj sobie bulion na cały tydzień, zamróź go w plastikowych pojemnikach, a dzięki temu ugotujesz niemal każdą zupę w mniej niż 10 minut. Dzisiaj korzystamy z zielonych darów, a konkretnie szpinaku.
składniki:
- 1 litr buliony z TEGO przepisu + 1 marchewka i 1 pietruszka z bulionu
- 3 garści liści świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
- mieszanka ziół suszonych
przyrządzanie:
- Zaczynamy od podgrzania bulionu
- w międzyczasie w blenderze siekamy czosnek. Warto podkręcić smak i dodać nieco koperku (ja nie podałam go w składnikach, ale próbowałam również wersji z koperkiem – jest boska!)
- teraz do czosnku dodajemy szpinak i jedną chochlę zupy. Całość blendujemy około 3 minuty i wlewamy do wywaru.
- Jeśli zupa będzie za gęsta warto dodać nieco wody przegotowanej.
- Zupę gotujemy około 5 minut.
- W tym czasie hartujemy śmietanę.
- Ściągamy zupę z ognia i dolewamy powoli zahartowaną śmietanę.
- Zupkę doprawiamy i jeszcze raz blendujemy.