Aksamitna zupa krem ze szparagów z niesamowitym makaronem przygotowanym z szynki! Wypróbujecie?
składniki:
- - Szynka Dojrzewająca firmy Gzella 150g
- - białe szparagi (mogą być konserwowe) 1 wiązka
- - woda 0,75l
- - serek topiony kremowy 100g
- - masło 1 łyżka
- - sól, cukier, biały pieprz do smaku
- - sos sojowy 1 łyżeczka
- - śmietanka słodka 18% 100ml
- - śmietana kwaśna 18%
przyrządzanie:
Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie
(z dodatkiem szczypty cukru). Części z główką wyciągnąć, a te dolne zmiksować z wodą (w której się gotowały) i serkiem topionym. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć, zahartować, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką.
Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać zupę.