Połączenie dania pierwszego z elementami dania drugiego - zupa ziemniaczana z mięsnymi pulpecikami. Dosłownie PAlceLizac!
składniki:
składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/4 selera korzeniowego
- 1 łyżka masła
- pieprz/sól
- natka pietruszki (pęczek)
- 1,5 kostki rosołowej
- 25 dag wołowiny zmielonej
- 1 jajko
- 1 cebulka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól/pieprz
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
- Umyte i pokrojone ziemniaki zalewamy wodą (około 2 litry) dodajemy kostkę rosołową.
- Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy po chwili pokrojony seler i marchewkę, smażymy 1-2 minuty.
- Warzywa z patelni dodajemy do ziemniaków. Gotujemy około 7-10 minut.
- Zmielone mięso łączymy z zeszkloną cebulką, jajkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Formujemy nieduże kulki i wrzucamy do zupy. Gotujemy około 15-20 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














