Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.
przepis z kuchni: polskiej
Na pół garnca nie zbieranego mleka wziąść 6 żółtek i rozbić je mocno ze szklanką cukru, postawić na mleko na ogniu i wlewać ciągle mieszając żółtka, uważać żeby zgęstniało, ale się nie rozgotowało, bo się żółtka zwarzą; gdy będzie gorące, przecedzić do wazy, sypiąc trochę tłuczonego cynamonu lub waniliji, i wynieść do piwnicy, żeby ostygło. Białka zaś ubić na pianę, wsypać parę łyżek cukru, cynamonu, wymięszać i układać łyżką srebrną na papier, na blachę na małe kupki, wstawić do pieca na 10 minut, żeby wyschły. Lub też ugotować bite białka z cukrem jak kładzione kluski na mleku przez zaprawieniem zupy żółtkami. Podając zupę na stół, włożyć w wazę lub dać osobno. Do tej zupy gotuje się osobno ryż z cukrem i cynamonem, ostudza i kładzie w wazę.