Cierpkie owoce są popularne nie tylko w kuchni, z powodzeniem stosuje się je w medycynie naturalnej. Oto 6 faktów dotyczących żurawiny, które cię zaskoczą.
- Liście żurawiny, tak jak inne polne zioła, zawierają arbutynę, która w zasadowym moczu ma działanie antyseptyczne. Dojrzałe owoce obfitują w kwasy owocowe, pektynę, flawonoidy.
KOLEJNA CIEKAWOSTKA >>>>>>>>>>
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















