Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną pyszną zupę. Oto nasza wersja
przepis z kuchni: polskiej
czas: 15 minut + 90 minut gotowania
liczba porcji: 6
składniki:
300 g kości wolowych
100 g wędzonego boczku
500 g białej surowej kiełbasy
pęczek włoszczyzny
2 cebule
1 łyżka oleju
5 suszonych grzybów
8 ząbków czosnku
2 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
500 ml żuru
150 ml śmietany
ew. sok z cytryny
przyrządzanie:
Mięso umyć, warzywa obrać. Zalać dwoma litrami wody. Dodać 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz majeranek, a także przelane wcześniej wrzątkiem grzyby. Gotować ok. 90 minut na małym ogniu. Następnie dodać kiełbasę i pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować dalsze 20 minut. Wywar dokładnie przecedzić, dodać żur. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zagotować. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plastry. Śmietanę lekko posolić, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodać do zupy. Na koniec dodać ew. nieco soku z cytryny. Podawać z jajkiem na twardo oraz żytnim pieczywem.