Zakwas z mąki żytniej:
- 166 g mąki żytniej,
- 1/2 l wody,
- czosnek,
- cebula.
Mąkę żytnią wsypać do wyparzonego kamiennego garnka rozmieszać z częścią przegotowanej wody. Do zawiesiny dodać resztę wody i pokrojoną cebulę. Garnek przykryć białą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













