Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Kruche ciasto z powidłami

Kruche ciasto z powidłami

Keks czekoladowy na Święta

Keks czekoladowy na Święta

Zrób to sam: Pesto z bazylii

Zrób to sam: Pesto z bazylii

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Baba wielkanocna

Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrządzenia wersji - bez konieczności długiego wyrabiania

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut+ 90 minut wyrastania i 50 minut pieczenia

liczba porcji: 20

składniki:

3 szklanki mąki
15 dag masła
8 łyżek cukru
5 żółtek,
10 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
zapach rumowy,
tłuszcz do formy,
po 3 łyki rodzynek i migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 2 cytryn
4 łyżki cukru

przyrządzanie:

Przygotować rozczyn: porkuszyć drożdże i rozetrzećje z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodawać do tej masy po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Po ostygnięciu polać lukrem: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.

uwagi:
Podane składniki wystarczają na przygotowanie dwóch, niewielkich bab.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. alize
    30 maja 2007 at 15:04 Odpowiedz

    dlaczego nie podajecie ile dana potrawa ma kalorii to takie wazne dla tych co sie odchudzaja !!!

  2. baba jaga
    22 czerwca 2007 at 15:28 Odpowiedz

    A ile piec w piekarniku z nawiewem? Nie chce przypalic!!

  3. nes
    27 października 2007 at 15:20 Odpowiedz

    @ alize – bo to nie jest strona robiona pod ludzi z dietą i liczenie kalorii kazdej potrawy zajmowaloby wysylajacym przepisy czas.
    Tak na marginesie – zamiast wszelkich diet polecam ruch :P
    Sam mam znajome które bardzo ccha schudnąć, kupują dietetyczne jedzenie, nawet platki fitness do mleka… a prowadza siedzacy tryb zycia i wszedzie dojezdzaja autobusami :/
    POLECAM BIEGANIE :D tanio – zdrowo i skutecznie :P

  4. kolo
    19 marca 2008 at 13:17 Odpowiedz

    ty baba jaga-chyba jest napisaneze 40-50minut.

  5. DuBieL xD
    19 marca 2008 at 15:41 Odpowiedz

    ha no to juz jeden problem z szkołą z (przepis na babe wielkanocną) xD!!!

  6. houseMD
    8 kwietnia 2009 at 11:20 Odpowiedz

    ci co się odchudzaja niech nie jedza baby tylko marchewki!!!

  7. lolo
    9 kwietnia 2009 at 13:49 Odpowiedz

    spoko!

  8. wlodek
    16 marca 2013 at 10:52 Odpowiedz

    Ci co się odchudzają niech nie jedzą !

  9. Monika
    28 marca 2013 at 18:54 Odpowiedz

    Zawsze zastanawia mnie jak w przepisie mozna podawac skladniki mierzone szklankami (sama mam w domu 3 rozne rodzaje szklanek o znacznej roznic pojemnosci) Wezme ta srednia byc moze trafie ze to wlasnie o ten rozmiar chodzi :) Poza tym w sprzedazy jest minimum 10 roznych rodzaj form do baby o roznej glebokosci i srednicy, Jaka powinnam wykorzystac w tym przepisie aby odpowiadala podanym skladnikom? Byc moze sa to dziwne pytania dla kogos kto robi ciasta od kilkunastu lat i uzywa tych samych narzedzi ale troche bardziej precyzyjny opis ulatwil by znacznie wypieki. Pozdrawiam serdecznie i sprobuje zrobic \”na oko\”

  10. ewa
    28 marca 2013 at 22:25 Odpowiedz

    Monika ten przepis jest bardzo precyzyjny ,jest podany prawidlowo ,powinnas wiedziec ze szklanka ma 250 ml

Zostaw komentarz.

*