Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe

Kapuśniaczki prosty przepis

Kapuśniaczki prosty przepis

Domowy groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Filety z dorsza w sosie curry

Filety z dorsza w sosie curry

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Domowe krówki kokosowe  – prosty przepis

Domowe krówki kokosowe – prosty przepis

Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

6 naturalnych produktów, które wzmacniają zęby i dziąsła

6 naturalnych produktów, które wzmacniają zęby i dziąsła

5 ciekawostek o PĄCZKACH!

5 ciekawostek o PĄCZKACH!

Najlepsze domowe pączki

Najlepsze domowe pączki

Baba wielkanocna

Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrządzenia wersji - bez konieczności długiego wyrabiania

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut+ 90 minut wyrastania i 50 minut pieczenia

liczba porcji: 20

składniki:

3 szklanki mąki
15 dag masła
8 łyżek cukru
5 żółtek,
10 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
zapach rumowy,
tłuszcz do formy,
po 3 łyki rodzynek i migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 2 cytryn
4 łyżki cukru

przyrządzanie:

Przygotować rozczyn: porkuszyć drożdże i rozetrzećje z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodawać do tej masy po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Po ostygnięciu polać lukrem: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.

uwagi:
Podane składniki wystarczają na przygotowanie dwóch, niewielkich bab.

loading...

10 Komentarzy

  1. alize
    30 maja 2007 at 15:04 Odpowiedz

    dlaczego nie podajecie ile dana potrawa ma kalorii to takie wazne dla tych co sie odchudzaja !!!

  2. baba jaga
    22 czerwca 2007 at 15:28 Odpowiedz

    A ile piec w piekarniku z nawiewem? Nie chce przypalic!!

  3. nes
    27 października 2007 at 15:20 Odpowiedz

    @ alize – bo to nie jest strona robiona pod ludzi z dietą i liczenie kalorii kazdej potrawy zajmowaloby wysylajacym przepisy czas.
    Tak na marginesie – zamiast wszelkich diet polecam ruch 😛
    Sam mam znajome które bardzo ccha schudnąć, kupują dietetyczne jedzenie, nawet platki fitness do mleka… a prowadza siedzacy tryb zycia i wszedzie dojezdzaja autobusami :/
    POLECAM BIEGANIE 😀 tanio – zdrowo i skutecznie 😛

  4. kolo
    19 marca 2008 at 13:17 Odpowiedz

    ty baba jaga-chyba jest napisaneze 40-50minut.

  5. DuBieL xD
    19 marca 2008 at 15:41 Odpowiedz

    ha no to juz jeden problem z szkołą z (przepis na babe wielkanocną) xD!!!

  6. houseMD
    8 kwietnia 2009 at 11:20 Odpowiedz

    ci co się odchudzaja niech nie jedza baby tylko marchewki!!!

  7. lolo
    9 kwietnia 2009 at 13:49 Odpowiedz

    spoko!

  8. wlodek
    16 marca 2013 at 10:52 Odpowiedz

    Ci co się odchudzają niech nie jedzą !

  9. Monika
    28 marca 2013 at 18:54 Odpowiedz

    Zawsze zastanawia mnie jak w przepisie mozna podawac skladniki mierzone szklankami (sama mam w domu 3 rozne rodzaje szklanek o znacznej roznic pojemnosci) Wezme ta srednia byc moze trafie ze to wlasnie o ten rozmiar chodzi :) Poza tym w sprzedazy jest minimum 10 roznych rodzaj form do baby o roznej glebokosci i srednicy, Jaka powinnam wykorzystac w tym przepisie aby odpowiadala podanym skladnikom? Byc moze sa to dziwne pytania dla kogos kto robi ciasta od kilkunastu lat i uzywa tych samych narzedzi ale troche bardziej precyzyjny opis ulatwil by znacznie wypieki. Pozdrawiam serdecznie i sprobuje zrobic \”na oko\”

  10. ewa
    28 marca 2013 at 22:25 Odpowiedz

    Monika ten przepis jest bardzo precyzyjny ,jest podany prawidlowo ,powinnas wiedziec ze szklanka ma 250 ml

Zostaw komentarz.

*