Avocado ma wiele zastosowań w kuchni. W Polsce dopiero zaczynamy doceniać ten owoc, bo jak się okazuje, ma w sobie wiele cennych składników odżywczych, a przy tym działa przeciwstarzeniowo. Nie tylko można z niego przyrządzić meksykańskie guacamole, ale również różnego rodzaju pasty na kanapki, sałatki i desery. Jest to szybki, smaczny i efektowny deser, który z pewnością zadowoli twoich bliskich.
fot. Opała Agnieszka
składniki:
- 2 dojrzałe avocado
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 banany
- Garść świeżej mięty
- Pół soku z limonki
- 2-3 łyżki syropu z agawy
przyrządzanie:
- Przekroić avocado na pół.
- Wyjąć miąższ i wrzucić do miseczki, następnie dodać roztopioną w kąpieli wodnej ostudzoną czekoladę, miętę, banana, sok z limonki i wszystko zblenderować.
- Jeśli mus będzie zbyt gorzki, należy dodać kilka łyżek syropu z agawy i przemieszać.
- Podajemy w pucharkach lodowych, bądź w skórce od avocado.
- Przyozdobić listkami mięty.
ZOBACZ: Shake ze szpinaku
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














