Chałwa to jedno z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Wbrew pozorom bardzo prosto ją przygotować i smakuje o niebo lepiej niż kupiona w sklepie. Sprawdź nasz przepis!
składniki:
- 2 szklanki sezamu
- 6 łyżek miodu
- 3 krople olejku waniliowego
- Garść pistacji
przyrządzanie:
- Na rozgrzanej i suchej patelni upraż sezam. Im będzie bardziej brązowy, tym Twoja chałwa będzie ciemniejsza.
- Następnie zmiel na pył za pomoca blendera, dodaj miód, olejek i wszystko wymieszaj.
- Teraz zblanszuj pistacje. Zalej orzechy gorącą wodą i po około 2 minutach zdejmij z nich skórkę. Posiekaj i dodaj do masy.
- Gotową masę przełóż do foremki i włóż na noc do lodówki.
SPRAWDŹ: Kruche ciasteczka z sezamem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














