Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Najprostszy przepis na BAJGLE z ziarnami

Miękkie w środku, posypane makiem, sezamem lub płatkami migdałów. Bajgle idealnie nadają się do śniadania, jako przekąska lub na piknik. Poznaj najprostszy przepis na bajgle! 

20090424_Bagels_009

składniki:

  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 5 szklanek mąki typ 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • pół szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka wody
 

przyrządzanie:

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże, oliwę, jajko, mleko i wodę. Wszystko zagniatamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie gęste i elastyczne.
  • Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 2  godziny).
  • W międzyczasie przygotowujemy posypkę do bajgli. Możemy uprażyć sezam, płatki migdałów, ziarna słonecznika lub posypać makiem. Ziarna należy przyprażyć na suchej patelni.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-15 równych części. Z każdej formujemy wałek o długości 50 cm i łączymy jego końce.
  • Bajgle obtaczamy w ziarnach i przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku (góra + dół) nagrzanym do 200 stopni przez około 25 -30 minut.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Prosty przepis na pszenne bułeczki