Sycące i proste danie to specjalność Hiszpanów. Dzisiaj polecamy przepis na tortillę. Przyrządzona z jajk i ziemniaków idealnie pasuje na śniadanie.
składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 jajka
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Ziemniaki kroimy w cienkie plastry.
- Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy ziemniaki (około 20 minut).
- Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.
- Jajka roztrzepujemy, dodajemyprzyprawy. Do masy dodajemy ziemniaki.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżke oliwy i dodajemy masę ziemniaczano-jajeczną. Smażymy, aż jajka się zetną z dwóch stron placka.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














