Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kopytka

Łatwe do przyrządzenia kluski z gotowanych ziemniaków, które świetnie smakują z gulaszem oraz gęstymi sosami

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
1 jajo
250 - 300 g mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju

przyrządzanie:

Ugotowane ziemniaki nieco wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Schłodzić w lodówce. Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na oprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto. Podzielić je na 8 kawałków, każdy oprószyć mąką i uformować z nich rękoma cienki wałek, który pokroić ukośnie na niewielkie części. Przygotowane kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotować 2 – 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową, umieścić na sicie, przelać zimną wodą.

uwagi:
Doskonale smakują również smażone, z kawałkami boczku lub kiełbasy.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

2 Komentarzy

  1. dodo
    2 stycznia 2010 at 14:58 Odpowiedz

    good

  2. Celina
    30 stycznia 2010 at 22:40 Odpowiedz

    ja robię też kopytka nadziewane mięsem .
    Wystarczy niewielka ilość mięska pozostałego z obiadu z którego robię farsz jak na pierogi.
    Rozwałkowuję ciasto jak na strucle i zawijam, kroję jak kopytka.

Zostaw komentarz.

*