Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Kotlety mielone – przepis babci

Kotlety mielone – przepis babci

Zupa krem z pieczonego czosnku

Zupa krem z pieczonego czosnku

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

Panna cotta z żurawiną

Panna cotta z żurawiną

Domowy zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków

Ekspresowe ciasteczka marchewkowe

Ekspresowe ciasteczka marchewkowe

Łatwy deser mascarpone z malinami

Łatwy deser mascarpone z malinami

Domowa paella z krewetkami

Domowa paella z krewetkami

Oczyszczający sok z buraka, jabłka i marchwii

Oczyszczający sok z buraka, jabłka i marchwii

CIASTO BOUNTY – prosty i sprawdzony przepis

CIASTO BOUNTY – prosty i sprawdzony przepis

Pyszny piernik według przepisu siostry Anastazji

Pyszny piernik według przepisu siostry Anastazji

Najlepszy przepis na LASAGNE

Najlepszy przepis na LASAGNE

Meksykańska sałatka z NACHOSAMI

Meksykańska sałatka z NACHOSAMI

MAKARON Z BIAŁYM SEREM NA SŁODKO

MAKARON Z BIAŁYM SEREM NA SŁODKO

Kopytka

Łatwe do przyrządzenia kluski z gotowanych ziemniaków, które świetnie smakują z gulaszem oraz gęstymi sosami

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
1 jajo
250 - 300 g mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju

przyrządzanie:

Ugotowane ziemniaki nieco wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Schłodzić w lodówce. Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na oprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto. Podzielić je na 8 kawałków, każdy oprószyć mąką i uformować z nich rękoma cienki wałek, który pokroić ukośnie na niewielkie części. Przygotowane kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotować 2 – 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową, umieścić na sicie, przelać zimną wodą.

uwagi:
Doskonale smakują również smażone, z kawałkami boczku lub kiełbasy.

loading...

2 Komentarzy

  1. dodo
    2 stycznia 2010 at 14:58 Odpowiedz

    good

  2. Celina
    30 stycznia 2010 at 22:40 Odpowiedz

    ja robię też kopytka nadziewane mięsem .
    Wystarczy niewielka ilość mięska pozostałego z obiadu z którego robię farsz jak na pierogi.
    Rozwałkowuję ciasto jak na strucle i zawijam, kroję jak kopytka.

Zostaw komentarz.

*