Polecamy

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

Kubek pełen smaku od Profi!

Kubek pełen smaku od Profi!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Kopytka

Łatwe do przyrządzenia kluski z gotowanych ziemniaków, które świetnie smakują z gulaszem oraz gęstymi sosami

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
1 jajo
250 - 300 g mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju

przyrządzanie:

Ugotowane ziemniaki nieco wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Schłodzić w lodówce. Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na oprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto. Podzielić je na 8 kawałków, każdy oprószyć mąką i uformować z nich rękoma cienki wałek, który pokroić ukośnie na niewielkie części. Przygotowane kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotować 2 – 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową, umieścić na sicie, przelać zimną wodą.

uwagi:
Doskonale smakują również smażone, z kawałkami boczku lub kiełbasy.

Podobne artykuły

2 Komentarzy

  1. dodo
    2 stycznia 2010 at 14:58 Odpowiedz

    good

  2. Celina
    30 stycznia 2010 at 22:40 Odpowiedz

    ja robię też kopytka nadziewane mięsem .
    Wystarczy niewielka ilość mięska pozostałego z obiadu z którego robię farsz jak na pierogi.
    Rozwałkowuję ciasto jak na strucle i zawijam, kroję jak kopytka.

Zostaw komentarz.

*