Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

Zapiekane naleśniki z bananami

Zapiekane naleśniki z bananami

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

Smażona cukinia w cieście piwnym

Smażona cukinia w cieście piwnym

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

Warzywne casserole

Warzywne casserole

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Odżywczy koktajl jesienny ze szpinakiem

Odżywczy koktajl jesienny ze szpinakiem

10 najpopularniejszych przepisów we WRZEŚNIU na PalceLizac.pl

10 najpopularniejszych przepisów we WRZEŚNIU na PalceLizac.pl

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru – idealny na przeziębienie

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru – idealny na przeziębienie

Wzmacniający koktajl z imbirem

Wzmacniający koktajl z imbirem

8 pomysłów na KOLORY w kuchnii

8 pomysłów na KOLORY w kuchnii

8 pomysłów na BAKŁAŻANA

8 pomysłów na BAKŁAŻANA

Kutia

Obfitujący w składniki odżywcze deser - nie tylko na Wigilię

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 12 godzin moczenia

liczba porcji: 4

składniki:

1/2 kg maku
1/2 kg coczyszczonej pszenicy \"na kutię\"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

przyrządzanie:

Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć – wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.

loading...