Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasto CHAŁWOWE!

Ciasto CHAŁWOWE!

Tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka arabska

Tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka arabska

Babeczki kawowo-miodowe z orzechami laskowymi

Babeczki kawowo-miodowe z orzechami laskowymi

Lody wodne o smaku mango

Lody wodne o smaku mango

11 GENIALNYCH gadżetów do kuchni

11 GENIALNYCH gadżetów do kuchni

Oto 6 powodów, dlaczego powinniście jadać czereśnie!

Oto 6 powodów, dlaczego powinniście jadać czereśnie!

HIT! Sernik kokosowy na zimno

HIT! Sernik kokosowy na zimno

Miętowa zupa krem z cukinii

Miętowa zupa krem z cukinii

Muffinki z czerwonymi i czarnymi porzeczkami

Muffinki z czerwonymi i czarnymi porzeczkami

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

Jak przygotować oryginalny APEROL SPRITZ?

Jak przygotować oryginalny APEROL SPRITZ?

Kurczak w sosie chili po TAJSKU

Kurczak w sosie chili po TAJSKU

Gruszkowe smoothie z płatkami ryżowymi

Gruszkowe smoothie z płatkami ryżowymi

10 pomysłów na TORT URODZINOWY dla dziecka

10 pomysłów na TORT URODZINOWY dla dziecka

Błyskawiczne kotleciki wegetariańskie z selera

Błyskawiczne kotleciki wegetariańskie z selera

15 GENIALNYCH pomysłów na wykorzystanie ZIEMNIAKA

15 GENIALNYCH pomysłów na wykorzystanie ZIEMNIAKA

Kutia

Obfitujący w składniki odżywcze deser - nie tylko na Wigilię

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 12 godzin moczenia

liczba porcji: 4

składniki:

1/2 kg maku
1/2 kg coczyszczonej pszenicy \"na kutię\"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

przyrządzanie:

Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć – wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.

loading...