Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Kutia

Obfitujący w składniki odżywcze deser - nie tylko na Wigilię

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 12 godzin moczenia

liczba porcji: 4

składniki:

1/2 kg maku
1/2 kg coczyszczonej pszenicy \"na kutię\"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

przyrządzanie:

Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć – wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.

Podobne artykuły

191 Komentarzy

  1. czesław 45
    17 grudnia 2005 at 10:34 Odpowiedz

    zajefajna kuntfia,mam ochote wylizać patelnie!!i zaraz to bzrobie:)

  2. ziom
    20 grudnia 2005 at 12:22 Odpowiedz

    dobre to?

  3. Borewicz
    20 grudnia 2005 at 14:01 Odpowiedz

    sa ludzie, którzy z powodu kutii czekają cały rok na Wigilje, ale są i tacy, którzy jedzą ja tylko ze względu na tradycję :)

  4. Ja:)
    20 grudnia 2005 at 23:59 Odpowiedz

    A co może być zamiast pszenicy aby kutia kutią pozostała?

  5. Palce_lizać
    21 grudnia 2005 at 10:12 Odpowiedz

    Raczej nic innego się nie nadaje…

  6. m
    21 grudnia 2005 at 12:46 Odpowiedz

    można zamiast pszenicy dać ryż, ale to już zupełnie inna kutia będzie…

  7. tata
    21 grudnia 2005 at 13:05 Odpowiedz

    a co zrobic jezeli niemozna spozywac glutenu

  8. Bandzin
    21 grudnia 2005 at 14:21 Odpowiedz

    troche za długo sie to robi. nie ma tyle czasu przed Świętam!!!!!!!! hehe

  9. kp34
    22 grudnia 2005 at 09:07 Odpowiedz

    a co zrobic jezeli niemozna spozywac glutenu

  10. Palce_lizać
    22 grudnia 2005 at 10:46 Odpowiedz

    Przyznać trzeba szczerze, że wykonanie bezglutenowej kutii jest raczej niemozliwe…

  11. Calinka
    23 grudnia 2005 at 11:12 Odpowiedz

    A zamiast pszenicy, dobre sa tez bulki:) (pokrojone w kromki) nazywaja sie makowki. Ja nawet wole z bulka

  12. m
    23 grudnia 2005 at 19:04 Odpowiedz

    jeżeli nam się spieszy to można moczyć ok 4 godzin a potem gotować ok. 3 godziny. Kutie najlepiej zrobić na dzień przed wigilią żeby się \”przegryzła\”. Można również dodać odrobinę gęstej śmietany.

  13. smakoszka
    24 grudnia 2005 at 19:58 Odpowiedz

    no niby proste ale czy to jakos wogole smakuje??raczej sie nieodwarze tego przyzadzic hehehe

  14. Paula
    25 grudnia 2005 at 02:34 Odpowiedz

    kutia pycha, szkoda ze po wigilii

  15. nieska
    25 grudnia 2005 at 10:28 Odpowiedz

    bardzo syta i słodka.pic sie chce po niej bardzo.

  16. ble ble
    31 grudnia 2005 at 10:08 Odpowiedz

    to jest strasznie trudne ( nawet z przepisem) dla nowicjuszy takich jak ja. :) hehe nie ma czasu przed sylwestrem :) hehe

  17. Sycha
    25 stycznia 2006 at 12:06 Odpowiedz

    Jezeli nie macie czasu to można przygotować dzień wcześniej a potem podgrzac bo ciepła lepsza! Albo kupić gotową kutie w puszce w markecie-też dobra tylko nieapetycznie wygląda! PYCHA!

  18. lidia-68
    26 stycznia 2006 at 13:40 Odpowiedz

    Robiłam pierwszy raz.Niezłe,ale na drugi dzień pszenica juz nie jest zbyt mięciutka,co psuje trochę smak ; )

  19. ewcia
    8 lutego 2006 at 17:12 Odpowiedz

    zamiast pszenicy,która strasznie długo się gotuje,używam kaszę pęczak.Moja rodzina zawsze się dziwi,że pszenica taka miękka:).Zamiana pszenicy na pęczak jest niezauważalna.

  20. nemo
    24 marca 2006 at 19:07 Odpowiedz

    to żydowska potrawa

  21. fredek
    26 maja 2006 at 23:24 Odpowiedz

    nie nawidze tej potrawy, smakuje obrzydliwie i na sama mysl \”podnosi\” mnie nieziemsko!!!

  22. wera
    26 maja 2006 at 23:26 Odpowiedz

    Co ty gadasz?! Podejrzewam, że ciężki z Ciebie chłop i większość potraw Ci nie smakuje… Szkoda mi Cię :)

  23. KEMEK
    30 maja 2006 at 10:30 Odpowiedz

    to jest super, u nas jest regularnie na stole wigilijnym i dla mogłoby nie być innego dania + oczywiście ryba po grecku

  24. mazi
    10 grudnia 2006 at 10:35 Odpowiedz

    Ja zamiast pszenicy daję makaron świderki, też rewelacyjnie smakuje. Hm , ale nie wiem czy to jeszcze kutia czy raczej makaron z makiem?

  25. stokrotka
    13 grudnia 2006 at 11:10 Odpowiedz

    zastanawiam sie jak mozna jesc kutie. ja osobiscie jej nie lubie bo dla mnie jest za slodka po za tym nie jem orzechow ani suszonychowocow.
    ale jak ktos to je to nie mam nic przeciwko. wkoncu kazdy ma inny smak. pozdrawiam

  26. Liljana
    14 grudnia 2006 at 13:38 Odpowiedz

    Zrobilam kutie wedlug tego przepisu na swiateczne party w Berlinie, gdzie bylo duzo ludzi z roznych narodowosci, byla tak pyszna, ze wiekszosc gosci poszlo do domu z przepisem. Pozdrawiam

  27. Dodo
    17 grudnia 2006 at 15:02 Odpowiedz

    Kochani, skąd wziąć pszenicę? Mieszkam w Łodzi, może ktoś podpowie?
    Pozdrawiam świątecznie,
    Dodo

  28. grazia
    17 grudnia 2006 at 16:09 Odpowiedz

    wystarczy dać ddo kutii o połowe mniej miodu iniz do zaleca przepis nie będzie taka słodka

  29. weronika
    17 grudnia 2006 at 16:11 Odpowiedz

    pszenice na kutie kupisz w supermarketach

  30. asia
    18 grudnia 2006 at 14:01 Odpowiedz

    U mnie w domu kutię robi się z kluskami lanymi – jest naprawdę super!

  31. Pieszczotek
    18 grudnia 2006 at 16:42 Odpowiedz

    dla mnie morze być, tylko długo się się czeka!

  32. jakis
    19 grudnia 2006 at 09:18 Odpowiedz

    nie wyobrażam sobie świąt bez kutii, i co ciekawe tylko w tym dniu ona tak fantastycznie smakuje, jakaś magia czy efekt postu :) ?

  33. polonista
    19 grudnia 2006 at 16:16 Odpowiedz

    pieszczotek nie rob bledow ortograficznych pozdro.

  34. Galdow
    19 grudnia 2006 at 19:30 Odpowiedz

    Nigdy ne jadłem tego ale chetnie spróbuje ;]
    ^^pozdro dla kumpli z 6c w złotowie a specialne pozdro dla Jasia Czyzyka Kotwica Obi Tyczaka Grubego Sponsora od Keiti

  35. marta
    21 grudnia 2006 at 15:18 Odpowiedz

    Z kluskami to już nie kutia, ale kluski z makiem… Poza tym trochę skromny ten przepis, Ja dodaję przeróżne bakalie, oprócz rodzynek i migdałów też orzechy (parę rodzajów), figi, suszone morele. Poza tym jakieś 12h moczę bakalie w rumie . Smacznego!

  36. am77
    21 grudnia 2006 at 23:16 Odpowiedz

    czy kuskus może zastąpić pszenicę?

  37. kalinka
    22 grudnia 2006 at 11:46 Odpowiedz

    ja chce kutie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tylko nikt oprocz mnie nie chce:(nie lubie świąt!!!

  38. Marcin
    22 grudnia 2006 at 20:13 Odpowiedz

    zamiast przenicy można dać makaron świderki i mamy wtedy tak zwane \”makiełki\” To jest po prostu SUPER musi być na wigilijnym stole WESOŁYCH ŚWIĄT

  39. KajaMaja
    24 grudnia 2006 at 08:39 Odpowiedz

    Nie przepadam za zbyt slodkimi potrawami wiec postanowilam odrobine zmienic ten klasyczny przepis . Zrobilam wlasnie kutie z PECZAKU , gotowego maku do ciast z puszki , rodzynek ,duzej ilosci roznych orzechow , nierozcienczonego woda miodu ( znacznie mniejszej ilosci niz w powyzszym przepisie ) i ……… odrobineczki imbirowej przyprawy do piernikow . Jak dla mnie – PALCE LIZAC :) !

  40. sawickowie
    24 grudnia 2006 at 10:47 Odpowiedz

    kutia nie jest daniem Polskim. Najlepszą kutię jaką jadłem robiła moja bobcia która przepis na kutię przywiozła ze sobą z kresów wschodnich.Kutia którą podają nasze polskie przepisy to nie to samo,nasza polska k.. jest gęsta a ta według mnie orginalna jest o konsystencji zupy KRUPNIKU z dużą ilością bakali przenicy miodu i maku.(nie zapycha tak jak nasza polska kutia.

  41. olga
    24 grudnia 2006 at 12:39 Odpowiedz

    pyszne kutie mniamniam bez kuti nie ma swiat

  42. Blondi
    24 grudnia 2006 at 19:07 Odpowiedz

    Czy innym podczas gotowania pszenicy robiły się gluty (wyglądające jak topiony żółty ser)?? Bo mi tak, a nikt o tym mi nie wspominał i nie wiem, czy nie popełniłam jakiegoś błędu. Pozdrowienia dla karpia :)

  43. Karp ;)
    24 grudnia 2006 at 19:08 Odpowiedz

    UWOLNIĆ KARPIA!! :D

  44. pierog
    17 lutego 2007 at 13:58 Odpowiedz

    zamiast pszenicy i ryżu można zrobić kutie z makaronu. takiego drobnego np. gwiazdeczki. jest pyszna!

  45. marky
    7 kwietnia 2007 at 09:21 Odpowiedz

    skladniki do uniwersalnego przepisu bez problemu mozna kupic w marketach…. Wesolych Swiat!

  46. marky
    7 kwietnia 2007 at 09:24 Odpowiedz

    skladniki do uniwersalnego przepisu bez problemu mozna kupic w marketach…. Wesolych Swiat!

  47. Załamana kucharka
    26 lipca 2007 at 13:18 Odpowiedz

    Moja koleżanka twierdzi, że kutię przyrządza się z kaszą pęczakiem. U mnie w domu robi się ją z makaronem. kto ma rację! pomocy!!!!!

  48. kkkrolik :))
    9 października 2007 at 19:03 Odpowiedz

    looo wy to sie wszyscy nie znacie :D ja nigdy tego nie jadlem bede jadl za 2 dni :P ale nie widze nic rewelacyjnego w tym daniu :/

  49. jasmin
    23 października 2007 at 12:49 Odpowiedz

    na litość Boską! Róbcie co chcecie z maku, miodu i.t.p. tylko – błagam – nie nazywajcie tego kutią!Kutia pochodzi z kresów.Jest to coś w rodzaju gęstej zupy.Składa się z tego czym dysponowała raczej niezamożna ludność tych terenów:pszenicy (broń Boze pęczaku – zupełnie inny smak), maku, miodu. Absolutnie nie jest to potrawa bardzo słodka.
    Pszenicę namoczoną dzień wcześniej gotuje się na maleńkim ogniu (2,3 godziny).Żeby nie robiły się \”gluty\” trzeba często mieszać i przykrywać. To gotowanie wymaga serca.Trzeba być w pobliżu, zeby pilnować, by nie wykipiało, by nie przywierało do dna. Cały czas mieszamy i przykrywamy.Kiedy pszenica jest miękka i \”pływa\” w gęstym kleju (już po zdjęciu z ognia)dodajemy porcjami mak (oczywiście sparzony i przemielony) i także po trosze (UWAGA) miodu pomieszanego z zagotowaną wodą z cukrem.Dodajemy go tyle, żeby było smaczne, a nie przesłodzone. I tyle.To wszystko.Taką kutię jadano na Kresach.A jeśli kogoś było stac, to postawił na stole salaterkę z posiekanymi orzechami ewentualnie rodzynkami i popruszył nimi dla dekoracji nałożone danie w miseczkach.
    Ten przepis jest w niezmienionej formie przekazywany z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i zapewniam – jest autentyczny!

  50. dog
    22 listopada 2007 at 13:10 Odpowiedz

    mmmmmmmm pycha

  51. magda s.
    25 listopada 2007 at 17:37 Odpowiedz

    Droga jasmin masz racje co do tego przepisu ale powiedz sama ktore dziecko bedzie jadlo akurat doprawiona kutie. Moja mama robila zawsze bardzo slodka bo dzieci to uwielbiaja.

  52. Smakowa
    9 grudnia 2007 at 17:05 Odpowiedz

    Smakowa kocha kutię, a czy Smakową ktoś kocha? Czekam na odpowiedzi.

  53. kasia
    11 grudnia 2007 at 15:49 Odpowiedz

    mam pytanko co to jest ta kutia

  54. nieznany
    16 grudnia 2007 at 11:55 Odpowiedz

    Kononowicz na prezydenta !!!!!

  55. if
    16 grudnia 2007 at 16:56 Odpowiedz

    Tragedia co piszecie – kutia z ryżem, makaronem czy nawet pęczakiem. Ludzie! To nie kutia!

  56. ewa
    18 grudnia 2007 at 14:07 Odpowiedz

    moja mama sw pamieci robila kutie z makaronem swojskiej roboty mak bakalie i miod ilosciowo wedle uznania

  57. dooris10
    18 grudnia 2007 at 17:14 Odpowiedz

    kutia(kucja) litewska z pszenica, na bialorusi albo białostoczczyznie bardziej z peczakiem. takie z ryzem kuskusem albo makaronem to nie kucja.

  58. bara
    19 grudnia 2007 at 12:39 Odpowiedz

    Jasmin ,a w jakiej ilości wody gotuje się ta pszenicę?

  59. is
    19 grudnia 2007 at 17:51 Odpowiedz

    postaram się to zrobić po raz pierwszy!!!

  60. karolajn.
    20 grudnia 2007 at 18:06 Odpowiedz

    Kutia jest pyszna. zawsze ją jem w Święta.
    mniam. pycha ;P

  61. gosia
    20 grudnia 2007 at 23:58 Odpowiedz

    ja dodaję morele ,migdały,figi pokrojone w drobną kosteczkę

  62. klaudia
    21 grudnia 2007 at 15:02 Odpowiedz

    kutia to dobre danie ale nie lubię maku mam 9 lat

  63. Teresa
    21 grudnia 2007 at 15:05 Odpowiedz

    to pyszne danie to pycha

  64. monia8
    22 grudnia 2007 at 13:12 Odpowiedz

    ochyda (ble) dużo kalori:(

  65. sylwuś
    22 grudnia 2007 at 14:01 Odpowiedz

    kutia? pyszotka

  66. Iwona
    22 grudnia 2007 at 15:36 Odpowiedz

    Ja robię kutię ciut inaczej.Gotuję pszenicę.Gotuję mak i przepuszczam go 3 razy przez maszynkę.Mieszam to wszystko z migdałami , orzechami włoskimi, rodzynkami czasem dodaję figi lub daktyle ale niekoniecznie. Uzupełniam to mlekiem i słodzę miodem+ olejek migdałowy -odrobinę.Całość powinna się zagotować i mieć konsystencję bardzo gęstego makowego sosu.Pyszne jest schłodzone.Proporcje w/g uznania .

  67. kutia
    22 grudnia 2007 at 17:12 Odpowiedz

    ja znam trochę inny przepis, ale podobny. ale ona jest naprawdę pyszna, ale jak jest wszystkiego odpowiednio, nie za dużo i nie za mało

  68. lola
    22 grudnia 2007 at 18:32 Odpowiedz

    kocham to danie bo kojarzy mi sie ze świętami. Chooooooler……………..

  69. Bunia odp.dla kasi
    22 grudnia 2007 at 18:39 Odpowiedz

    Kasiu jak to! Nie wiesz co to jest kutia? To be sensu. Kutia to bardzo pyszne dane , które robi się zawsze specjalnie na święta Bożego Narodzenia!!!!!!!!!!!!!!!! Jest to kasza Orkiszowa, mak, dużo miodu i oczywiście orzechy… Ale nie dziwię się, że nie wiedziałaś, bo wiele osób już najczęściej nie robi tradycyjnych potraw na święta. Koniecznie zrób Kutię na święta!! Polecam
    XXXBunia

  70. Kajut
    22 grudnia 2007 at 18:52 Odpowiedz

    pyszne to . Kajut to moje

  71. kajut odp. do kasi
    22 grudnia 2007 at 18:54 Odpowiedz

    Kasiu jak to nie wiesz co to kutia ?????????To kasza orkiszowa miód i mak
    pozdro…Kajut

  72. jup
    22 grudnia 2007 at 18:56 Odpowiedz

    ich bin kaja. ich mag sport und kutia

  73. kinia
    22 grudnia 2007 at 20:05 Odpowiedz

    kutia jest smaczna ale bardzo slodka mniam

  74. sz14454
    23 grudnia 2007 at 02:54 Odpowiedz

    kutia to dla mnie potrawa zarezerwowana tylko na święta… Pyszna jest i nikt nie upichci jej lepiej niż moja babcia. Moja babciunia pochodzi z kresów wschodnich więc przepis pewnie oryginalny. Faktycznie jest skromna, są tylko orzechy włoskie i rodzynki, do miodu dodaje się cukru i wody… PYCHA!!

  75. Mag
    23 grudnia 2007 at 11:03 Odpowiedz

    Gosia – dzięki, kupiłam już bakalie i wiedziałam, że mi czegos brakuje, ale nie wiedziałam czego. Ty mi przypomniałaś – muszę kupić figi. koniecznie! będą super smakować:)

  76. La
    23 grudnia 2007 at 17:37 Odpowiedz

    bardzo dobra

  77. agusia
    23 grudnia 2007 at 18:30 Odpowiedz

    pychotka…. juz prawie gotowa…

  78. nati
    23 grudnia 2007 at 20:50 Odpowiedz

    to kuti jest nie dobra według mnie

  79. miro
    23 grudnia 2007 at 23:30 Odpowiedz

    oj tak tak, kutia je dobra do idżenia

  80. mestok
    31 grudnia 2007 at 21:22 Odpowiedz

    kutia

  81. klidi
    2 stycznia 2008 at 14:32 Odpowiedz

    pyszna jest kutia i bardzohetnie zrobie ja jeszcze raz a i superowskie mcie komenty

  82. edik
    2 stycznia 2008 at 20:50 Odpowiedz

    moim zdaniem kutia jest niedobra inne są dobre przepisy

  83. Lors
    9 stycznia 2008 at 19:03 Odpowiedz

    Kutia? Mniam :]]] uwielbiam tą potrawę ;PP

  84. siwy85
    4 lutego 2008 at 19:01 Odpowiedz

    to są makówki a nie żadna Kutia

  85. iwona
    24 marca 2008 at 12:55 Odpowiedz

    kutia jest przepyszna po prostu niebo w gębie

  86. Lordi
    9 września 2008 at 17:35 Odpowiedz

    UMUMUMUMUMMUM kutia jest zaj…..tyle wam powiem

  87. ania
    15 października 2008 at 21:03 Odpowiedz

    pychotka:) gratuluje przepisu;)

  88. xxxpaulaxxx007
    30 października 2008 at 15:06 Odpowiedz

    kutia jest przepyszna , uwielbiam ta potrawe. zycze wszystkim wesolutkich swiat i fainych prezentow pod choinka
    :);)

  89. BB
    25 listopada 2008 at 14:16 Odpowiedz

    Bardzo lubie kutie. Jak inni nie lubią, niech nie piszą, że jest niedobra. Nie lubisz, nie jedz. Proste.

  90. gruby9
    1 grudnia 2008 at 15:01 Odpowiedz

    Witam, uczono mnie ,że kutia przysmak zawierała to co: w ogrodzie/miód, wiśnia,orzechy. w polu pszenica,mak.w domu ,masło.To była kutia z 50-70 lat,obecne kutie zmodyfikowane;bakaliami ,figami,skórkami itp; to nie kutie z tamtych lat ,jak pozostałe przepisy które są bo są,bo moda taka. Z poważanie. Janek

  91. krzycholo
    10 grudnia 2008 at 13:15 Odpowiedz

    czy zamiast maku sypkiego mogę dodać mak z puszki??

  92. samanta
    10 grudnia 2008 at 16:08 Odpowiedz

    ejjj czy to napewno jest kutia?

    czekam na odp.

  93. koza
    11 grudnia 2008 at 04:14 Odpowiedz

    pychotka ale z puszki z Biedronki

  94. smakosz
    13 grudnia 2008 at 15:42 Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis, a kutia pyszna
    Wesołych świąt (już niedługo)

  95. juda
    14 grudnia 2008 at 16:01 Odpowiedz

    kutia jest ochydna jak takie coś można wogóle jeść

  96. Nika
    15 grudnia 2008 at 09:45 Odpowiedz

    Nigdy jeszcze nie jadlam kutii i dlatego w te święta postanowilam ją zrobić. Trzymajcie kciuki ;) Wesołych Świąt

  97. Misiek
    15 grudnia 2008 at 18:34 Odpowiedz

    kutia jest bardzo dobra, a Krzycholo nie kombinuj. taki jest przepis to tak sie robi , a nie jakiś mak z puszki. Takie pomysły najczęściej kończą się profanacją potrawy.

  98. franek
    16 grudnia 2008 at 19:28 Odpowiedz

    dobre danie

  99. elwi
    17 grudnia 2008 at 14:53 Odpowiedz

    kutia jest super uwielbiam……………….

  100. gospocha
    17 grudnia 2008 at 17:20 Odpowiedz

    Kutia to coś wspaniałego ,święta bez niej tracą swój urok .Zaraziłam nią swoich znajomych z tego co wiem zjadana jest potajemnie w kuchni żeby starczyło do syta .

  101. mareczek
    17 grudnia 2008 at 20:48 Odpowiedz

    kutie jest ble

  102. lucia
    17 grudnia 2008 at 22:31 Odpowiedz

    kutia jest tradycją świąt jest pyszna robię ja co roku nie wyobrażam sobie bez niej świąt .

  103. Gomes
    18 grudnia 2008 at 19:53 Odpowiedz

    To pyszne danie wręcz wspaniałe

  104. zosia
    18 grudnia 2008 at 22:37 Odpowiedz

    kutia jest sssuuupppeeerrr mniam mniam

  105. LULEK
    19 grudnia 2008 at 12:50 Odpowiedz

    KIEDYS MUSZE SKOSZTOWAĆ

  106. Ewelinulek
    20 grudnia 2008 at 15:33 Odpowiedz

    bbbbblllllleeeeeeeeeeeeeee nigdy tego do buzi nie wezme

  107. zorba
    20 grudnia 2008 at 16:19 Odpowiedz

    walę kluski z makiem

  108. lolka
    21 grudnia 2008 at 10:45 Odpowiedz

    kutia jest wręcz wyśmienita polecam

  109. Rybka
    21 grudnia 2008 at 11:48 Odpowiedz

    kutię spróbowałam po raz pierwszy w zeszłym roku :) była pyszna !! nie zaraz zakradałam sie do kuchni i wyjadałam z lodówki :) i tym razem bedę ją robic :) wiec życze i sobie i Wam smacznego :) nie tylko Kutii ale i innych światecznych smakołyków :)

  110. mirasek
    21 grudnia 2008 at 12:46 Odpowiedz

    zrobię w tym roku – musi być pyszna bo jeden mi mówił jak widział, że dwóch jadło

  111. figaro
    22 grudnia 2008 at 11:00 Odpowiedz

    a ja tam wolę coca colę

  112. NIE
    22 grudnia 2008 at 16:11 Odpowiedz

    a skad wziac pszennice??;p;p

  113. Banan
    22 grudnia 2008 at 18:44 Odpowiedz

    (NIE)
    -pszenice to chyba kupisz w sklepie a gdzie niby indziej xD
    Ja uwielbiam Kutię ;))
    Pozdro i Wesołych Świąt życzy:
    Banan =)

  114. agacia76
    22 grudnia 2008 at 20:30 Odpowiedz

    kutia jest pysznaaaaaaaaa

  115. Henio
    23 grudnia 2008 at 00:06 Odpowiedz

    mieszkam w niemczech i przenice na kutie kupuje w sklepie dla papug

  116. Małgosia
    23 grudnia 2008 at 10:24 Odpowiedz

    Właśnie ja robię

  117. kutia
    23 grudnia 2008 at 14:53 Odpowiedz

    muszę przyznać, jestem ohydna :(

  118. Misiek
    23 grudnia 2008 at 14:56 Odpowiedz

    Dobra ta kutia Wesołych Świąt

  119. sylwka
    23 grudnia 2008 at 15:49 Odpowiedz

    czy mozna zrobić kutię z pszenicy kuskus ?

  120. nick
    23 grudnia 2008 at 17:11 Odpowiedz

    a z puszki? może być?

  121. Szyma
    23 grudnia 2008 at 18:02 Odpowiedz

    Kutia Jest wprost wysmienita
    Wesolych Swiat !!!!!!!!!!!!!!

  122. 12345
    23 grudnia 2008 at 19:21 Odpowiedz

    Z czym jeść kutię?

  123. yeti chuligan
    23 grudnia 2008 at 20:39 Odpowiedz

    do 12345: najlepiej z dziadkiem ;-)

  124. lol
    23 grudnia 2008 at 21:22 Odpowiedz

    kutia jest ochydna

  125. smakoszka
    23 grudnia 2008 at 23:03 Odpowiedz

    smakowita tylko zawsze ten sam problem na nastepny dzien albo pare godzin po posilku jest strasznie twarda….

  126. xandra
    24 grudnia 2008 at 12:10 Odpowiedz

    Jestem ciekawa jak wyjdzie ta Kutia / czy jest dobra???

  127. kuna
    24 grudnia 2008 at 12:52 Odpowiedz

    taka se ta kutia:P

  128. LOLAS
    24 grudnia 2008 at 13:58 Odpowiedz

    To jest wyśmienite!!

  129. mim ajfvhknvbun
    24 grudnia 2008 at 15:06 Odpowiedz

    okropna

  130. lizak
    24 grudnia 2008 at 15:17 Odpowiedz

    Twoj przepis na kutię jest najlepszy gorszy jest tylko od przepisu mamay i taty jest wyśmienita.

  131. żal
    24 grudnia 2008 at 18:13 Odpowiedz

    żal mi was xd

  132. arka
    31 grudnia 2008 at 16:31 Odpowiedz

    do 12345: z niczym

  133. kuchcikowa
    6 stycznia 2009 at 19:45 Odpowiedz

    No ciekawe jak wyjdzie ta kutia??

  134. zacharyjos
    4 września 2009 at 22:58 Odpowiedz

    w poniedziałek robimy

  135. bb
    24 listopada 2009 at 13:51 Odpowiedz

    Nigdy maku nie zalewamy mlekiem, bo na drugi dzień \”skiśnie\’.

  136. machna
    11 grudnia 2009 at 17:42 Odpowiedz

    Slyszalam ze mozna zrobic z makaronem

  137. 9876543210
    11 grudnia 2009 at 22:31 Odpowiedz

    sKĄD WEZMĘ CI PSZENICĘ XD

  138. zal
    13 grudnia 2009 at 15:36 Odpowiedz

    to jest obrzydelieee

  139. nati
    16 grudnia 2009 at 13:39 Odpowiedz

    to jest ochydne takiej poraszki nigdy nie było

  140. cliopl
    19 grudnia 2009 at 11:20 Odpowiedz

    mak nie moczyć tylko odrazu gotować (może być mleko z dodatkiem wody -proporcja nie istotna).Sprawdzać czy ugotowany rozcierając go w palcach.Kupić sitko do maku ,wówczas można przemielić 1 raz

  141. nestor
    19 grudnia 2009 at 15:02 Odpowiedz

    mmmmmmmmniam mniam

  142. graż
    20 grudnia 2009 at 17:09 Odpowiedz

    super pszeniczkę można kupić w Netto

  143. majka
    21 grudnia 2009 at 11:13 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze orzechy włoskie i ananasy. Pychota.

  144. sadełko
    21 grudnia 2009 at 21:45 Odpowiedz

    fuj

  145. Iwona
    21 grudnia 2009 at 22:12 Odpowiedz

    Nic nie skiśnie, a nabierze wyjątkowego smaku.
    PRZEPIS SUPER!!!
    A użytkownik Nati niech zamiast robić kutię poczyta słownik ortograficzny. Przyda się dla lepszego zrozumienia przepisu i poprawnego pisania komentarzy!!!!!!!

  146. martyynaa
    22 grudnia 2009 at 02:04 Odpowiedz

    pyszne….nie znacie sie co dobre!

  147. lotka
    22 grudnia 2009 at 11:44 Odpowiedz

    uwielbiam !

  148. renia
    22 grudnia 2009 at 15:17 Odpowiedz

    to jest pyszne palce lizać

  149. bogna
    23 grudnia 2009 at 02:25 Odpowiedz

    a ja dodaję odrobinę rumu do kutii bardzo pyszne . Pozdrawiam

  150. bogna
    23 grudnia 2009 at 02:32 Odpowiedz

    a ja dodaję odrobinę rumu do kutii bardzo pyszne . Pozdrawiam

  151. jeefik
    23 grudnia 2009 at 10:03 Odpowiedz

    Gdyby, to było dobre
    milczał bym jak grób.
    To jest po prostu Pychotka! Rewelka!!!
    mniammmmmmmmmm
    Ps:
    do nati
    jeśli cokolwiek czynisz
    rób to dobrze…
    puki co polecam, spirt i słoninę.
    z poważaniem jeef.

  152. ben
    23 grudnia 2009 at 10:18 Odpowiedz

    wspaniała.smakuje wyjątkowo w dzień wigilijny.Wesołych Świąt.życzy ben.

  153. I raz
    23 grudnia 2009 at 16:17 Odpowiedz

    chciałbym się zapytać czy kutia lepiej smakuje z pszenicą czy z tą kaszą pęczak???
    prosze o odpowiedź;D;PxD

  154. El
    23 grudnia 2009 at 16:29 Odpowiedz

    Ja robie kutie bez maku daje przenice orzechy włoskie laskowe i migdału oraz miód

  155. ja
    24 grudnia 2009 at 01:03 Odpowiedz

    dodaje dużo bakalii i jest dobra tylko w Święta lub w nowy rok , zrobiona w innym terminie nie smakuje – sprawdziłam!

  156. maggie_usa
    24 grudnia 2009 at 17:48 Odpowiedz

    Kutia jest przepyszna! Najlepiej ja sprobowac na Wigilie.

  157. velvet
    2 czerwca 2010 at 23:15 Odpowiedz

    kutia to potrawa zakresiaków,uwielbiam ten deser ale spożywam tylko w dniu wigilii!

  158. cik
    26 października 2010 at 16:05 Odpowiedz

    A ja np. nie mam pojęcia jak smakuje kutia, bo jestem ze Śląska i my tu mamy tylko makówki (które z resztą uwielbiam);) Ale chciałabym kiedyś spróbować kutii:)

  159. jaga
    27 października 2010 at 14:41 Odpowiedz

    ….sprawdzone…smakuje pysznie ale tylko w wigilie!

  160. Aneta
    22 listopada 2010 at 20:47 Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam kutii,ale zapisałam się z koleżankami na konkurs.Musimy przygotować 12 potraw i mi przypadła kutia.Napewno skorzystam z Waszych rad i przepisów.

  161. jo
    27 listopada 2010 at 15:25 Odpowiedz

    gdzie można kupić pszenicę?

  162. ola2111
    1 grudnia 2010 at 20:25 Odpowiedz

    Cześć! Jestem uczulona na mak i chciałabym się dowiedzieć jak smakuje kutia jednak nie chce ryzykować czy ktoś z was mógłby przybliżyć mi smak tej potrawy?

  163. dana
    8 grudnia 2010 at 22:03 Odpowiedz

    kutia smakuje jak makowiec w wersji delux mniam:D

  164. Rafal
    12 grudnia 2010 at 00:13 Odpowiedz

    Sorrki ale ze smakuje tylko w swieta to bzdura.Smakuje tak samo dobrze przy kazdej okazji a nawet w zwykly wtorek 5 kietnia

  165. borysito<>
    13 grudnia 2010 at 18:53 Odpowiedz

    Robiłem kutie i dardzo mi smakuje polecam przedewszystkim na wigilię :-)

  166. evaeva
    14 grudnia 2010 at 21:43 Odpowiedz

    U mnie w domu robi się kutię bez maku. Tak robiła moja babcia i prababcia: gotowana pszenica, miód, cynamon i mnóstwo bakalii. Cudo!

  167. Eeeee
    20 grudnia 2010 at 15:49 Odpowiedz

    a co to jest zakresiak?

  168. jusia
    22 grudnia 2010 at 21:55 Odpowiedz

    U mnie w domu robiło się makówki ,natomiast u męża kutię obie potrawy są pyszne i podobne. Bardzo się cieszę bo spędzam Wigilię raz u mamy a raz u teściowej i każda z nich robi inne potrawy. Kiedyś połączę kuchnię każdej z nich :) mniam :)

  169. Misia ; D
    23 grudnia 2010 at 12:03 Odpowiedz

    Pychota ! Szybko i prosto się przyżądza :) po prostu Rewelka ! ! ! ; D

  170. blabla
    23 grudnia 2010 at 17:29 Odpowiedz

    mmm przepysne dzięki za przepis

  171. ewewew
    23 grudnia 2010 at 19:46 Odpowiedz

    No super ten przepis …! :)

  172. Victorria ;)
    23 grudnia 2010 at 20:35 Odpowiedz

    yyyyy. pycha idealne na wigilie zaczełam robić ja dopiero od wigili 2010 i bede robiła już zawsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  173. gnomek XDDDD
    23 grudnia 2010 at 21:07 Odpowiedz

    mniam mniam pycha kutia jak na wigilię (<:

  174. madzia
    24 grudnia 2010 at 09:58 Odpowiedz

    moj maz uwielbia kutie ale z makaronem, czas sie nauczyc robic hehe

  175. Arletta
    26 grudnia 2010 at 01:22 Odpowiedz

    Potrawa ktora przypomina mi dziecinstwo,
    moja babcia zawsze robila na Wigilie.
    Dziekuje za przepis

  176. Yummy
    17 grudnia 2011 at 05:03 Odpowiedz

    U nas, do tej pory mak się jeszcze uciera aż mleczko z niego zacznie wychodzić

  177. Ivan IV
    19 grudnia 2011 at 19:37 Odpowiedz

    Kutia była zawsze na stole mojego taty! Zawsze opowiadał jak ona smakuje!
    Teraz sam mogę się przekonać czy to co mówił jest prawdą!
    Dzięki za przepis!!!

  178. helćia
    20 grudnia 2011 at 19:45 Odpowiedz

    do kuti dodaję kawałki czekolady ,

  179. kaftan
    21 grudnia 2011 at 12:20 Odpowiedz

    Mak powinno się ucierać, jak napisał(a) yummy. To obowiązkowa rzecz zaraz po choince. Od dzieciństwa co roku była, a w tym pierwszy raz robię ją sam.

  180. dada
    21 grudnia 2011 at 22:41 Odpowiedz

    kutia jest przepyszna i smakuje najlepiej na swieta, a ja jeszcze robie makaron gruby i dodaje 2 lub 3 lyzki duze maku z puszki i figi i orzechy roznego rodzaju i migdaly i rodzynki i tam rozne bakalie jakie sa.wszystko do miski i mieszam z miodem do smaku jak kto lubi. pychota pychota pychota

  181. rusin
    23 grudnia 2011 at 09:27 Odpowiedz

    @madzia potrawa z makaronem to zupełnie inna potrawa. Makaron z makiem pochodzi z Wielopolski i też jest pyszny. Połowa mojej rodziny to pyry i oni nazywają to makiołkami, z kutią, poza makiem i orzechami, niewiele ma to wspólnego.

  182. ruda
    23 grudnia 2011 at 16:56 Odpowiedz

    a ja robie kutie bez przenicy i z ogromna niloscia orzechow fig i daktyli miodu i tłustej smietance bo z przenica jedli kiedys zubozali mieszczanie a bogata arystokracja jadła bez przenicy ha ha ha

  183. pipek
    24 grudnia 2011 at 09:45 Odpowiedz

    @ruda tobie i twojej ortografii to już nic nie pomoże… ja pierdziu, skąd się takie głaby biorą?

  184. nadusia53
    22 grudnia 2012 at 13:06 Odpowiedz

    czy kutię podaje się na zimno czy na ciepło?

  185. kolo
    22 grudnia 2012 at 16:47 Odpowiedz

    Do Pipek.Zdanie zaczynamy z dużej litery,a w słowie głąbie jest ą,a nie a.Przyganiał kocioł garnkowi.A przepis ciekawy i mam zamiar z niego skorzystać.Pozdrawiam.

  186. rino
    17 listopada 2013 at 13:38 Odpowiedz

    od kiedy białorusko ruska potrawa jest polską .Kutia inaczej ziarno po białorusku

  187. Grzebipipek
    28 listopada 2013 at 15:33 Odpowiedz

    pipek – co ty gadasz???

  188. ala
    18 grudnia 2013 at 20:16 Odpowiedz

    ale kutia głąby nie pochodzi ze wschodu

  189. Stara Jędza
    21 grudnia 2013 at 19:36 Odpowiedz

    Do \”ruda\”:
    bardzo możliwe, że arystokracja nie jadała kutii z pszenicą (choć wątpię), bo bez pszenicy, to, ni to ni sio.
    Ty możesz jadać z czym chcesz, ponieważ \”trudne\” słowo: \”pszenica\”, przez \”er-zet\”. Dzięki temu wiemy, że arystokratka, ani zubożała mieszczanka to ty nie jesteś. Prędzej, zwykłe pomietło z czworaków.

  190. marta
    22 grudnia 2013 at 19:53 Odpowiedz

    jak można jeść kutię bez pszenicy? przeciez to wtedy mieszanka bakaliowa w miodzie ;P

  191. Stell
    28 grudnia 2013 at 20:02 Odpowiedz

    To jest ulrainska potrawa wigilijna , tak samo jak bialoruska, rosyjska. Slowo \”kutia\” nawet nie istnieje w polskiej gramatyce bo nie ma zlozenia \”tia\”. Czy Polacy musza juz wrzystko kradac??

Zostaw komentarz.

*