Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

Koktajl ananasowy z miodem

Koktajl ananasowy z miodem

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Lekcje ze zdrowego odżywiania

Drugie śniadanie w klasie, warsztaty kulinarne oraz dodatkowe zajęcia kształtujące zdrowe nawyki żywieniowe zgodnie z założeniami Ministerstwa Edukacji mają być obowiązkowe. Już od nowego roku szkolnego można wziąć udział w bezpłatnych wykładach z dietetykiem, które organizowane są w ramach ogólnopolskiego programu „Śniadaniowa Klasa”.

mother and kid daughter cooking in the kitchen

Trwają prace nad nowelizacją rozporządzenia dotyczącego realizacji programu „Owoce i warzywa w szkole”. Ministerstwo edukacji planuje zobowiązać dyrektorów szkół do przeprowadzania  w ciągu roku, dwóch zajęć promujących prawidłowe zasady odżywiania, wykraczających poza podstawę programową. Mogą one mieć formę wspólnego spożywania drugiego śniadania w klasie, wykładów, warsztatów kulinarnych, konkursów, wycieczek do gospodarstw rolnych lub ogrodniczych, czy zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych. Zmiany podyktowane są alarmującymi wynikami badań oraz powikłaniami zdrowotnymi dzieci i młodzieży: z otyłością może się już zmagać co piąty młody Polak.

Poziom świadomości młodzieży o profilaktyce zdrowotnej jest niestety nadal niski. Uczniowie jedzą nieregularnie posiłki, zapominają o tym pierwszym, a także spożywają głównie niezdrowe przekąski, zakupione w drodze do szkoły lub w sklepiku szkolnym. Dlatego cieszymy się, że Ministerstwo Edukacji planuje dodatkowe, obowiązkowe zajęcia – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – Od kilku lat promujemy zasady zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania, w tym drugiego śniadania, jako podstawowego posiłku w ciągu dnia.

Od dwóch lat w ramach programu „Śniadaniowa Klasa” we współpracy z rekomendowanymi dietetykami organizowane są bezpłatne wykłady w szkołach. Tylko w tym roku z wykładów „Śniadaniowej Klasy” skorzystało ponad 5000 osób.

W wykładach może wziąć udział każda grupa (z przedszkola, świetlicy, szkoły podstawowej, gimnazjum, liceum, uczniowskiego klubu sportowego, centrum kultury, Uniwersytetu Trzeciego Wieku, itp.). Program skierowany jest również do uczniowskich klubów sportowych, dla których przewidziane są osobne zajęcia poświęcone zasadom prawidłowego odżywiania w sporcie.