Ryż nie musi być tylko dodatkiem do mięs, albo podstawą świetnie nam znanego risotto. Możesz podać go także w formie lekkiej sałatki - w sam raz na wiosnę!
składniki:
- woreczek brązowego ryżu
- garść rukoli
- czerwona papryka
- szczypiorek
- garść pestek słonecznika
- garść pestek z dyni
- garść kiełków lucerny
- mały ogórek
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- łyżka oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Możesz jednak gotować go trochę dłużej i w większej ilości wody, aby był bardziej wilgotny.
Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika i pestki dyni.
Pokrój paprykę w kostkę, poszatkuj szczypiorek.
Ogórka “pokrój” obieraczką. Postaraj się zachować jak najgrubsze kawałki, nożem podziel je na krótsze części.
Kiedy ryż ostygnie, połącz go z przyprawami, kiełkami, ogórkiem i szczypiorkiem. Dodaj też łyżkę oliwy z oliwek.
Przełóż dobrze wymieszaną masę do małej miseczki. Uformuj odpowiedni kształt.
Na większym talerzu ułóż rukolę. Na niej ostrożnie wyjmij masę z miseczki, przekręcając ją do góry dnem.
Na wierzch podaj pokrojoną paprykę i prażone pestki.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami