Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem pieczonej gruszki

Kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem pieczonej gruszki

Komosa ryżowa z jarmużem, orzeszkami piniowymi i fetą

Komosa ryżowa z jarmużem, orzeszkami piniowymi i fetą

10 produktów z największą zawartością BIAŁKA – idealne dla wegetarian!

10 produktów z największą zawartością BIAŁKA – idealne dla wegetarian!

Sałatka z cytrusowym kuskusem

Sałatka z cytrusowym kuskusem

10 imprezowych przekąsek, które zachwycą wszystkich gości

10 imprezowych przekąsek, które zachwycą wszystkich gości

8 ZDROWYCH dań z kaszą kuskus

8 ZDROWYCH dań z kaszą kuskus

Jaglane placuszki z tuńczykiem

Jaglane placuszki z tuńczykiem

8 przepisów na błyskawiczne CIASTECZKA

8 przepisów na błyskawiczne CIASTECZKA

Delikatna zupa z ciecierzycy i ziemniaka

Delikatna zupa z ciecierzycy i ziemniaka

Tortellini z pomidorkami koktajlowymi i brokułem

Tortellini z pomidorkami koktajlowymi i brokułem

7 sposobów na… CIECIORKĘ!

7 sposobów na… CIECIORKĘ!

Pieczarki faszerowane WARZYWAMI

Pieczarki faszerowane WARZYWAMI

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami

Tortilla z warzywami i kurczakiem

Tortilla z warzywami i kurczakiem

Makowiec na kruchym spodzie – najlepszy przepis!

Jeden ze sprawdzonych przepisów na świąteczny makowiec. Zawsze wychodzi, nie jest skomplikowany, każdemu smakuje. 

składniki:

SPÓD: 

  • 300 g mąki
  • kostka masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka

MASA MAKOWA

  • 850 g masy makowej z puszki
  • niepełna szklanka wybranych i posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 białka

przyrządzanie:

SPÓD: 

  • Masło połączyć ze smalcem, proszkiem do pieczenia, mąką, cukrem pudrem i wanilinowym.
  • Całość rozdrobnić, aż powstanie kruszonka.
  • Dodać żółtko i zagnieść w ciasto.
  • Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

 

 

MASA MAKOWA:

  • Gotową masę makową połączyć z orzechami, żurawiną oraz bułką tartą.
  • Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli.
  • Teraz połączyć ubite białka z masą makową, ale robić to bardzo delikatnie!
  • Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.
  • Jedną częścią wylepić spód tortownicy.
  • Na wyłożone ciasto ułożyć masę makową.
  • Drugą część ciasta rozwałkować, pociąć w paski na nakładać na masę makową.
  • Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut.

 

loading...