Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ciasta marchewkowego, to koniecznie poznajcie jego smak w tym wydaniu! wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem płynnego miodu smakuje niesamowicie!
składniki:
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 5 startych marchewek
- 200 g cukru
- 7 łyżek płynnego miodu
- 3 jajka
- odrobina mleka
- olej
przyrządzanie:
- Jajka ubij z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
- Następnie dodaj około pół szklanki oleju, odrobinę mleka i miód.
- Przesiej mąkę z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj kokos i startą marchewkę.
- Gotową masę przelej do formy, która wcześniej natłuść masłem.
- Piecz przez około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Domowy dżem z pomarańczy