Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kurki smażone na maśle

Kurki smażone na maśle

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Pieczony filet z dorsza w ziołowej otoczce

Pieczony filet z dorsza w ziołowej otoczce

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Najlepszy przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

Najlepszy przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

Bezglutenowe pierniki – prosty przepis

Bezglutenowe pierniki – prosty przepis

10 pomysłów na rozgrzewającą herbatę – idealne na ZIMĘ!

10 pomysłów na rozgrzewającą herbatę – idealne na ZIMĘ!

ŚWIĄTECZNE pomysły na ozdobienie kuchni

ŚWIĄTECZNE pomysły na ozdobienie kuchni

Zimowa herbata z PYŁKIEM PSZCZELIM

Zimowa herbata z PYŁKIEM PSZCZELIM

10 produktów z największą ilością CYNKU

10 produktów z największą ilością CYNKU

9 cudownych właściwości MANDARYNKI

9 cudownych właściwości MANDARYNKI

10 przepisów na WIGILIJNE ZUPY

10 przepisów na WIGILIJNE ZUPY

Mikołajkowa kolacja dla dwojga – 5 przepisów na sałatki

Mikołajkowa kolacja dla dwojga – 5 przepisów na sałatki

Krewetki z białym winem, czosnkiem i pietruszką

Krewetki z białym winem, czosnkiem i pietruszką

TOP 10 przepisów na RYBĘ

TOP 10 przepisów na RYBĘ

Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini

Wigilia bez aromatycznego, czerwonego barszczu? Niemożliwe! Choć w ciągu roku przygotowujemy różne jego odmiany, np. czerwony, biały czy ukraiński, w grudniowe święta może być tylko jeden – wigilijny. Ta ukraińska zupa narodowa może poszczycić się tak długą tradycją w naszym kraju, że właściwie traktujemy barszcz jako danie typowo polskie. Trudno sobie nawet wyobrazić, że 24 grudnia mogłoby go zabraknąć na świątecznym stole. Dziś proponujemy niezawodny przepis na czysty, domowy barszcz z przepysznymi, gotowymi włoskimi tortellini. O ile bowiem przygotowanie samego barszczu nie jest szczególnie trudne, to kilkugodzinne lepienie maleńkich pierożków mogłoby poważnie nadszarpnąć nerwy każdego, nawet najbardziej zapalonego amatora gotowania, efekt końcowy zaś i tak pozostałby niepewny. Włosi, przygotowując tortellini i ravioli, zagniatają ciasto jak na makaron, dbając o jego sprężystość i gładkość, po czym wałkują je wyjątkowo cienko – w przeciwieństwie do ciasta na klasyczne polskie pierogi bądź uszka, gdzie ciasto jest dość miękkie i nieco grubsze. Dzięki temu w uszkach dominuje aromatyczne nadzienie – najczęściej jest to farsz mięsny, grzybowy lub serowy. Składniki: – włoszczyzna do przyrządzenia wywaru warzywnego (marchew, seler, pietruszka, por, cebula) – liść laurowy i ziele angielskie – majeranek – 2 ząbki czosnku -4 średnie buraki – 1 garść suszonych grzybów – 1 garść wędzonych śliwek – 3 łyżki soku z cytryn Limmi – sól i pieprz do smaku – 250 g uszek z grzybami Arrighi Dzień przed przygotowywaniem barszczu należy opłukane grzyby zalać szklanką zimnej wody i pozostawić je na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Umyte buraki ugotować osobno w skórce ok. godziny, następnie obrać wszystkie warzywa i zetrzeć na tarce. Włoszczyznę zalać ok. 2 litrami zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować intensywny wywar. Dodać starte buraki, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Na końcu dodać grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, doprawić 3 łyżkami soku z cytryn Limmi i dodać majeranek. Przecedzić barszcz. Podawać z wcześniej ugotowanymi uszkami z grzybami Arrighi (gotować ok. 10 minut).

loading...