Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Risotto z buraczkami

Uwielbiasz buraczki oraz niecodzienne potrawy? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie przepyszny przepis na risotto z buraczkami i kozim serem!   risotto-557124_1280    

składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 250 g ryżu arborio
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 g buraków
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki parmezanu - drobno startego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól/pieprz
  • Kozi ser do przyozdobienia na środku (opcjonalnie)

przyrządzanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 *C.
  • Buraki myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy około 50 minut (do momentu aż buraki będą miękkie).
  • Upieczone buraki odstawiamy do przestygnięcia, po czym je obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (nie za małą).
  • W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oleju z jedną łyżką masła. Dodajemy drobno posiekana cebulę i seler, smażymy aż zmiękną.
  • Dodajemy czosnek i smażymy około minutę, po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby każde ziarenko było w tłuszczu.
  • Wlewamy wino i cały czas delikatnie mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy bulion (np. po chochli, każdą kolejna dodajemy, gdy ryż pochłonie poprzednią dawkę).
  • Kiedy ryż uzyska odpowiednią objętość i miękkość, dodajemy buraki, tymianek, ewentualnie sól i pieprz do smaku.  Gotujemy około 2-3 minuty i cały czas mieszamy.
  • Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy do niego parmezan i dwie łyżki masła – mieszamy.
  • Rondelek przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 3-4 minuty, po czym możemy już wyłożyć na talerze. Risotto podajemy ciepłe.
  • Do smaku i wyglądu można dodać na środek odrobinę koziego sera.

 

Zobacz też przepis na: Makaron z sosem kalafiorowym