Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Smakowita owsianka z kozim serem

Smakowita owsianka z kozim serem

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Słodki deser: japońskie dango

Masz ochotę na niecodzienny deser, którego prawdopodobnie jeszcze nigdy nie jadłeś? Japońskie kluski z mąki ryżowej z sosem mitarashi to jest to czego potrzebujesz!

mitrashi-dango-84005_1280

składniki:

  • 1 szklanka kleistej mąki ryżowej (jeśli nie możemy nigdzie jej dostać można zmielić na mąkę tajski ryż kleisty)
  • 1/3 szklanki wody

sos mitarashi: 

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki białego wina
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

przyrządzanie:

  • Mąkę wsypujemy do miski i powolutku dodajemy wodę.
  • Ugniatamy, aż uzyskamy ciasto przypominające plastelinę.
  • Lepimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego.
  • Gotujemy wodę i wrzucamy kuleczki. Mieszamy tak, aby nie przywarły do dna.
  • Gotujemy na małym ogniu i czekamy około 5-10 minut aż kuleczki wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 3 minuty (możemy wyjąć jedno dango, przekroić na pół i sprawdzić czy jest już dobrze ugotowane).
  • Dango wyjmujemy z wody i przekładamy do miski z bardzo zimną wodą (dzięki temu nie będą się do siebie kleiły).
  • Odcedzamy i nakładamy po kilka sztuk na patyczki.
  • Wodę, cukier, sos sojowy, wino i ocet musimy zagotować.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w malej ilości zimnej wody i dodajemy do reszty zagotowanych składników.
  • Gotujemy parę minut aż sos nabierze ładnej gęstości.
  • Dango polewamy sosem.
  • Deser najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu.

 

Zobacz też przepis na: Panna Cotta z wiśniami