Dzisiaj przypominamy sobie smak białych placków z dodatkiem sody oczyszczonej. Sprawdź nasz przepis sprzed wieków!
składniki:
- 1/2 kg mąki
- łyżka sody
- 250 ml maślanki
- pół łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Przesiej mąkę, dodaj maślankę, sól i sodę. Całość wyrób na gładką masę.
- Uformuj placki i piecz na patelni lub blasze (bez tłuszczu).
- Podawaj z masłem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














