Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Sos pomidorowy do pizzy

Obowiązkowy dodatek do pizzy.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 5 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki posiekanych, świeżych ziół

przyrządzanie:

Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 10 – 15 minut.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

85 Komentarzy

  1. gosia
    10 sierpnia 2005 at 17:52 Odpowiedz

    ziol? np jakich?

  2. Palce_lizać
    10 sierpnia 2005 at 18:13 Odpowiedz

    Bazylia, tymianek, oregano – tak się dodaje tradycyjnie

  3. kasiuńka
    15 sierpnia 2005 at 11:36 Odpowiedz

    potrzebny mi przepis na pizze tradycujną z szynką i pieczarkami prosze jesli masz możliwość przeslij na kejtidolls@buziaczek.pl a po za tym masz fajna stronke :):):):)

  4. Hugon
    18 sierpnia 2005 at 00:23 Odpowiedz

    Kasieńka – a włoż se na podany tu przepis szynkę i pieczarki. dla dwóch osób 5 pieczarek i około 10 dag szynki. Wyjdzie, uwierz. Włosi od lat nazywają to pizza capriciosa.

  5. olcia
    30 sierpnia 2005 at 09:32 Odpowiedz

    a co oznacza pasta pomidorowa???Przecier pomidorowy??

  6. palce lizac
    30 sierpnia 2005 at 17:28 Odpowiedz

    Może być przecier pomidorowy, pod watrunkiem, iz nie jest za rzadki

  7. marcin
    14 września 2005 at 10:25 Odpowiedz

    a mogą być pomidory z puszki? jaśli tak, to ile?

  8. Palce_lizać
    14 września 2005 at 18:04 Odpowiedz

    Pół puszki powinno być ok. Trzeba je tylko bardzo dobrze rozdrobnić, na przykład w mikserze.

  9. BerBella
    4 listopada 2005 at 19:57 Odpowiedz

    czy w wypadku kiedy używam koncentratu pomidorowego też mam używać wody?????

  10. Palce_lizać
    4 listopada 2005 at 20:08 Odpowiedz

    Barbello, tak dodaj wody. Chyba, że chodzi o koncentrat w kartoniku, który nie jest gęsty – wtedy należy działać z wyczuciem.

  11. gery
    24 stycznia 2006 at 16:27 Odpowiedz

    ja dodaje do tego jeszcze papryke ostra, i kminek procz majeranku

  12. w
    5 lutego 2006 at 14:34 Odpowiedz

    czy sos i pozostale składniki nakłada się na surowe ciasto i potem wszystko piecze czy cisto powinno być wcześniej podpieczone (tak jak kruche)?

  13. w
    5 lutego 2006 at 16:14 Odpowiedz

    czy sos i pozostale składniki nakłada się na surowe ciasto i potem wszystko piecze czy cisto powinno być wcześniej podpieczone (tak jak kruche)?

  14. Palce_lizac
    5 lutego 2006 at 16:46 Odpowiedz

    Nakładamy wszystko na surowe ciasto

  15. maly
    6 lutego 2006 at 13:05 Odpowiedz

    Sosik prosty do przyrzadzenia a dobry, zawsze to cos innego niz ketchup:)

  16. Natalka
    13 lutego 2006 at 16:07 Odpowiedz

    A czy sos nie będzie miał bardziej smaku koncentratu niż taki zrobiony z ketchupu???

  17. p.s
    14 lutego 2006 at 20:43 Odpowiedz

    pizze można piec w piekarniku?

  18. Palce_lizać
    14 lutego 2006 at 23:38 Odpowiedz

    P.s. można piec w piekarniku :)))

  19. seń
    30 maja 2006 at 21:21 Odpowiedz

    A jak myślisz można piec ?

  20. frog23
    18 lipca 2006 at 00:59 Odpowiedz

    przygotowanie i opis tego sosu (tragiczne)!!!!

  21. -----Stefek-----
    3 sierpnia 2006 at 19:40 Odpowiedz

    Wy kretyni. Sosem polewamy surowe ciasto, na niego wszystkie dodatki do pizzy. Nie robiliście nigdzy pizzy ?????!!!!!

  22. borek
    21 sierpnia 2006 at 14:24 Odpowiedz

    A ja proponuje tak: 3 pomidory sparzyć i obrac ze skory a potem lekko pokroic na mniejsze kawalki (takie np. kostki po 1-2 cm). Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pomidory. Dusic do calkowitego rozpadnięcia na \”mus\” a nastepnie tak długo, aż się wyredukuje i zgęstnieje jak sos. Potem dodać Bazylie, oregano i sporo papryki w proszku (słodkiej). Wymieszać i… albo gotowe, albo ja jak akurat mam w domu to podlewam jeszcze odrobiną wina i redukuje ponownie…. Po prostu BOSKIE…

  23. Rybka
    30 kwietnia 2007 at 19:15 Odpowiedz

    A ja wolę ten przepis:
    2 łyżeczki koncentratu,
    2 łyżeczki ketchupu,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka majonezu (łagodzi smak),
    pieprz, sól, odrobina cukru i ..
    duuużo OREGANO!
    Rewelacja, zwłaszcza jak lubisz na ostro:)

  24. Kotulek
    13 maja 2007 at 21:43 Odpowiedz

    He he, nie próbowałam przepisu … dobry?

  25. dziubasek
    13 czerwca 2007 at 12:52 Odpowiedz

    to tak dajemy koncentrat pomidorowy woda i cos tam jeszcze…::D:D sprawdzone:D

  26. pete
    28 czerwca 2007 at 23:44 Odpowiedz

    ale o czym wy tu wogole piszecie, przeciez sos do pizzy kazdy umie nie zrobic kto choc troszke gotuje,a ci co nie gotuja niech sie glupio nie udzileaj.. dziekuje,chef

  27. klicia
    5 lipca 2007 at 18:47 Odpowiedz

    a ja robię tak:
    kilka dużych łyżek ketchupu
    2 ząbki czosnku
    trochę wody (według uznania)
    przyprawy(pieprz, sól) ewentualnie bazylia i oregano
    wszystko zapiec na patelence często mieszać

  28. Dj
    2 sierpnia 2007 at 22:50 Odpowiedz

    idziesz do sklepu i kupujesz

  29. myrsky
    3 sierpnia 2007 at 10:14 Odpowiedz

    ja robię tak: 2 pomidory obrane ze skóry pokrojone w kostkę, 2 łyżki koncentratu, 2 łyżki ketchupu, 1 ząbek czosnku, świeża bazylia i oregano, papryczki chili do smaku. I bez podgrzewania! przecież to sos do pizzy.

  30. gruba
    19 sierpnia 2007 at 20:07 Odpowiedz

    czym chata bogata

  31. tigi
    27 sierpnia 2007 at 22:26 Odpowiedz

    ;p ja spróbuje najpierw tak jak pisze w przepisie Włoskie najlepsze po co edytować

  32. kogut
    6 października 2007 at 15:48 Odpowiedz

    i tak do pizzy najleprzy jest czosnkowy

  33. Don_Capotti
    2 stycznia 2008 at 23:49 Odpowiedz

    loled,
    2 łyżki koncentratu, łyzka ketchupu ( najlepiej tego do pizzy ~~ ) czosnek ( w zaleznosci jak bardzo ma byc ostry sos ),
    majonez- tutaj bym polemizowal, ale można dodać małą ilość, sól, pieprz, woda i oregano naturalnie.
    szczypta bazylii nada subtelnego smaku.

    pozdrawiam.

  34. Michał
    16 stycznia 2008 at 21:23 Odpowiedz

    Kogut napisal ze najlepszy jest czosnkowy. Ale mowa chyba o tym sosie na ciasto a potem składniki,nie? Bo takiego szukam…

  35. wera
    28 stycznia 2008 at 19:37 Odpowiedz

    ludzie według swojego uznania karzdy ma inne odczucie smakowe. życze smacznego przy przygotowaniu pizz

  36. KATI
    18 lutego 2008 at 00:20 Odpowiedz

    LUDZISKA NAPISZCIE KONKRETNY PROSTY PRZEPIS A NIE śCIGACIE SIę JAK MAKłOWICZ Z KURONIEM.żADNYCH śMIERDZąCYCH ZIół.

  37. Jazz
    23 lutego 2008 at 07:17 Odpowiedz

    kwestja gustu proszę państwa, ja uwielbiam sosy pomidorowe do pizzy

  38. ola
    20 marca 2008 at 16:43 Odpowiedz

    bardzo dobre polecam wam

  39. mania
    27 kwietnia 2008 at 16:54 Odpowiedz

    najleprzy sos do pizzy to taki ze słoiczka ze sklepu troche pod gotowany i dodane troche zioł wegług gustu.. pysznieeee

  40. heniek
    27 kwietnia 2008 at 21:49 Odpowiedz

    najlepszy jest keczup.

  41. D.roballl
    28 sierpnia 2008 at 14:11 Odpowiedz

    Fajny przepis super smakuje

  42. cystof
    31 sierpnia 2008 at 10:59 Odpowiedz

    Proszę was, ketchupu to się w barze na trasie warszawa – łódź używa a nie do przygotowania włoskiego sosu pomidorowego do pizzy.

  43. mich
    24 września 2008 at 12:43 Odpowiedz

    też tak sadze cystof ;]

  44. kusy
    22 grudnia 2008 at 14:04 Odpowiedz

    super

  45. lader
    19 stycznia 2009 at 14:42 Odpowiedz

    zioła jak kto lubi zalać gorącą wodą (troszkę) jeśli ma być z czosnkiem to tylko bazylia ew.oregano dodać przecier pomidorowy sól pieprz wszystko zagotować mieszając (ja dodaje jeszcze szczypte cukru) to jest włoski sos do pizzy aha kapka oliwy

  46. marta345
    27 stycznia 2009 at 13:13 Odpowiedz

    Bardo fajny sos

  47. Gosia
    17 lutego 2009 at 19:10 Odpowiedz

    sos jest jednym słowem wyśmienity

  48. RdzaNaPoręczy
    22 lutego 2009 at 18:02 Odpowiedz

    Ja tam daje przecier pom 30% + zmielona papryka+oregano+bazylia+sól+pieprz

  49. hmm
    19 marca 2009 at 21:16 Odpowiedz

    ja dodaje jeszcze cząber

  50. chaps
    21 marca 2009 at 21:45 Odpowiedz

    jo kethup rzadzi:D

  51. MR.KUCHARZ
    22 marca 2009 at 18:33 Odpowiedz

    DOBRY BARDZO DOBRY LEPSZY JEST JAK DA SIĘ 3 ZĄBKI CZOSNKU I WIĘCEJ ZIÓŁ

  52. Kaman
    5 kwietnia 2009 at 18:39 Odpowiedz

    Niema To Jak Pizza Z Hatki Z BARWINKA

  53. Aneka.
    19 maja 2009 at 21:10 Odpowiedz

    mam nadzieje że bedzie dobry.pozdro dla wykonawcy przepisu na strone.

  54. Anionim
    28 lipca 2009 at 09:11 Odpowiedz

    Jest idealny! Nadaje pizzy dobrego smaku i wygladu!

  55. ewa
    28 września 2009 at 15:14 Odpowiedz

    ten sos to totalna porażka sosu nie robi się z koncentratów , przecierów itp na allegro sobie poszukajcie tam są przepisy na sosy ciasto do pizzy sprawdzone z prawdziwych pizzerii a nie takie eksperymenty

  56. marta
    29 września 2009 at 18:37 Odpowiedz

    Keczup wymieszać z drobno pokrojoną główką czosnku, wsypać majeranek troszeczkę soli i pieprzu ;D razem wymieszać:D Ja czasami dodaje wegety Jest przepyszny ;)

    Polecam

  57. Bartek
    8 października 2009 at 18:52 Odpowiedz

    Ja zawsze zamiast wody dodaje oliwę z oliwek.

  58. cwaniak
    12 października 2009 at 20:31 Odpowiedz

    swieze pomidorki na maselku,czosnek,sol,pieprz,papryka,bazylia!

  59. berdys
    27 października 2009 at 01:20 Odpowiedz

    ewa*Widzisz, gotowanie to sztuka improwizacji. Jeżeli tylko odtwarzasz przepisy, to współczuje jedzącym to co ugotujesz- to jest pewnie jedna wielka nuda. Wszelkie modyfikacje i usprawnienia są u mnie zawsze mile widziane. Ja wiem, ze kobiety w kuchni maja mnie fantazji od facetów i wszystko ma być \”od linijki\” i ąę ; ale bez przesady ;) Zresztą, założę się, ze wielu z Twoich gości nie odkryje \” oszustwa\” Wiec nie spinaj się tak z tymi \” oryginalnymi\” przepisami na to i tamto.. więcej luzu ;D

  60. bartek
    7 listopada 2009 at 16:23 Odpowiedz

    pomidory oliwa posiekac udusic doprawic i jest sos w 10 minut

  61. hando
    29 listopada 2009 at 21:08 Odpowiedz

    Karygodne jest stosowanie ketchupu do pizzy!!! Kanibalizm mowia wlosi

  62. boos
    28 stycznia 2010 at 12:13 Odpowiedz

    jakich ziół

  63. mikes7
    29 stycznia 2010 at 15:33 Odpowiedz

    Woda! przecier pomidorowy! masakra!!!!!
    to profanacja!! a gdzie oliwa z oliwek? gdzie świeże pomidorki ? gdzie białe wino ? nie dziwota że \”polska\” pizza jest jaka jest.

  64. monia
    30 stycznia 2010 at 17:11 Odpowiedz

    ja zrobiłam sos z pomidorów w puszce, wyszedł ok, dodałam oliwe, czosnek, oregano, bazylię, sól i chili. świeze pomidory zimą nie są dobrym pomysłem, bo nie mają smaku.

  65. jakzwykle
    13 lutego 2010 at 16:03 Odpowiedz

    Ta, jakby nie można było podać jak zrobić taką pastę. No chyuba że wziąć ze sklepu, ale wtedy pytanie – Czy juz naprawdę nie możńa czegoś zrobić ze swieżego pomidora tylko zawsze jakiś shit zakonserowany?

  66. juri
    8 marca 2010 at 10:35 Odpowiedz

    innymi słowy sos napoli… pomidory, zabek czosnku, oliwa, bazylia, oregano, cebula, sol i pieprz…

  67. olek
    12 kwietnia 2010 at 20:53 Odpowiedz

    Chyba zadne z was nie jadło włoskiej pizzy, bo nie widzę tu prawdziwych expertów

  68. smakosz
    8 lipca 2010 at 16:26 Odpowiedz

    każdy człowiek ma inne wyczucie smaku
    do tego stwórca dał mu jakiś mózg
    żeby nim się posługiwał a nie zrzynał
    z innego.

  69. Mati
    3 sierpnia 2010 at 00:04 Odpowiedz

    Zamieszczam mój sos do pizzy z \”konserw\” sos jest bardzo dobry lecz niektórym może nie przypaść do gustu

    Składniki:
    Źioła prowansalskie łyżeczka
    bazylia 1/4 łyżeczki
    oregano 1/4 łyżeczki
    majeranek 1/4 łyżeczki
    (zalecam świeże zioła)
    przecier pomidorowy lub pomidory(lepiej z pomidorów)
    Jeśli używasz koncentratu rozcieńcz go z 3 łyżeczkami wody

    Przygotowanie:
    Rozcieńcz koncentrat jeśli używasz dodaj zioła dobrze wymieszaj odstaw do lodówki na 4 min. i jedz :)

    Smacznego

  70. nojo25
    30 września 2010 at 15:06 Odpowiedz

    e wloskie buraki kto wam powiedzial ze wloska pizza bedzie smakowac polakowi?

  71. haha
    19 listopada 2010 at 19:27 Odpowiedz

    tylko ze nie kazdy ma swieze pomidory, tylko konserwe wiec chyba dobrze ze jest i taki przepis. jak znacie inne po co szukacie??? nie rozumiem, fachowcow przewspanialych

  72. ugh
    17 grudnia 2010 at 13:15 Odpowiedz

    pierwsza rzecz to żadnego konventratu bo to profanacja, Tylko i wyłącznie przecier pomidorowy w szkle koszt ok 9 zł za litr. przecier i tak trzeba rozcieńczyć poprzez dodanie świeżych pomidorów bez skóry potem idzie sól i odpowiednio brązowy cukier. potem już tylko przyprawy i sprawdzanie smaku. Sos musi być podgrzewany podczas smakowania. Zimy może wydawać się za mało słony albo za mało piekący pod względem ilości pieprzu. a potem po upieczeniu okaże się że jest nie do zjedzenia,

  73. no
    22 lutego 2011 at 22:59 Odpowiedz

    prawda

  74. ibiz
    6 lipca 2011 at 20:13 Odpowiedz

    od tego sa pomidory w puszce,ktore sa w pelni dojrzale.

  75. owa1951
    15 lipca 2011 at 11:03 Odpowiedz

    żałosne te niby przepisy które są zamieszczane przez amatorszczyków w kuchni ,od zmywania

    Zatem sos pomidorowy
    pomidory bez skóry, wydrylowane z nasion i wody kroimy
    gnieciemy i do garnka
    solimy wg upodobania dodajemy dobry tłuszcz oliwę i trochę masła da aksamitną strukture
    po 20 min gotowania miksujemy -miksujemy miksujemy
    przyprawy papryczki chili, pieprz drobno mielony mieszamy
    z niewielką ilością ww pulpy pomidorowej do stopniowego dozowania aby ustalić pożądaną pikantność
    problem zagęstnika do sosu
    składnik 1 cebula zeszkliwiona
    2 cukinia podsmażona bez skóry i pestek
    zamiennie bakłażan
    dodatki smakowe zmiksowane czosnek, oliwki czarne ,bazylia świeża ,kapary
    Mieszać , dozować odparowywać,
    Uwaga robić z 5kg ekstra pomidorów tyle samo trudu co z jednego ,rozlać do słoi wrzący sos i zakręcić pasteryzować lub nie i tak słoiki złapią\”

  76. andżela
    27 lipca 2011 at 21:40 Odpowiedz

    ja robię sosy pomidorowe od zeszłego roku i wiem że wszystko zależy od przypraw [czosnekcebula papryka sól pieprz zioła]zioła prowansalskie przede wszystkim

  77. pizza
    1 września 2011 at 16:02 Odpowiedz

    najlepsza pizza jest w neapolu florencji rzymie no i u mnie w miejsce :D

  78. smakoszka
    7 stycznia 2012 at 12:44 Odpowiedz

    mniam zrobię dziś pizze

  79. smuka
    27 stycznia 2012 at 13:36 Odpowiedz

    dobry ten sos

  80. ja
    12 kwietnia 2012 at 19:16 Odpowiedz

    zrobilam ten sos i jest pyszny a ty owa1951 sama jestes zalosna/y

  81. przemulek
    18 maja 2012 at 16:13 Odpowiedz

    jutro będę robił pizze muszę wypróbować ten sos

  82. Temida.
    8 czerwca 2012 at 18:01 Odpowiedz

    Sos pyszny. Mój dzisiaj wymyślony przepis: Składniki:
    2 pomidory obrane ze skórki
    3 łyżki keczupu
    2o ml wody przegotowanej
    zioła prowansalskie,majeranek,pieprz sól

    Przygotowanie:
    Pomidory obrane ze skórki kroję na ćwiartki, dodaję keczup, wodę oraz przyprawy. Miksuję. To tyle, smakuje znakomicie. ;P
    Pozdrawiam.

  83. Levvy
    30 lipca 2012 at 16:33 Odpowiedz

    Warto dodać do tego troszkę śmietany, sos będzie gęstszy. I zamiast pasty pomidorowej lepiej ugotować normalne pomidory, dawać dużo ziół. W zimę dobrze jest wystawić ugotowany sos na balkon czy coś na 10-15 min i potem potem jeszcze chwile pogotować. Nabierze smaku i można wtedy lepiej doprawić ; )

  84. tynka07
    7 października 2012 at 20:51 Odpowiedz

    super dobre

  85. Eliska
    26 listopada 2014 at 13:36 Odpowiedz

    piękny ten sosik! u mnie zawsze wychodzi bury :((( cost jak tutaj http://www.pinterest.com/pin/387731849143612970/ a ja bym chciałą taki żywy, ładny kolorek

Zostaw komentarz.

*