Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Żurek na święta

Ile gospodyń tyle przepisów. Dlatego od razu powiemy: zgadza się - w twojej rodzinie przyrządza się go trochę inaczej. Efekt jednak jest taki, że wyglad, zapach i smak jasno dają nam do zrozumienia, że to jedna z najbardziej znanych polskich zup - żurek

Składniki na zakwas:
1/3 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki wody – przegotowanej, przestudzonej
3-4 ząbki czosnku
kawałki (najlepiej pajdka) chleba razowego
2 liście laurowe


Zamiast biec do sklepu po zaczyn, nastawimy go sami.
Do glinianego lub kamiennego naczynia wsypujemy jedną trzecią mąki żytniej razowej (w małych sklepach wystarczy poprosić ekspedientkę o mąkę na żurek) i zalewamy je dwiema szklankami przestudzonej, przegotowanej wody. Dodajemy kilka ząbków czosnku, który ma dać jedną z najważniejszych nut smakowych w żurku. Możemy – jeśli lubimy – dodać dwa liście laurowe. Całość  mieszamy (stare przepisy zalecają zrobić to drewnianą łyżką) przykrywamy ścierką (zalecenie z wiekowych książek kucharskich mówi o lnianej, ale chodzi o taką, która będzie oddychać czyli przepuszczać powietrze) i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce (np. nasłoneczniony parapet okienny) na 3-4 dni.


Składniki na zupę
300 g kości wołowych
100 g wędzonego boczku
500 g białej surowej kiełbasy
pęczek włoszczyzny
2 cebule
1 łyżka oleju
5 suszonych grzybów
8 ząbków czosnku
2 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
500 ml żuru
150 ml śmietany
ew. sok z cytryny


Mięso (wcześniej umyte i oczyszczone) i włoszczyznę (wcześniej obraną) wrzucamy do w miarę dużego (5-litrowy będzie najwygodniejszy) garnka. Znów dodajemy czosnek, liście laurowe, pieprz, majeranek. Grzyby suszone przelewamy wrzątkiem i dorzucamy, by od samego początku oddawały zupie to, co mają najlepszego, czyli swój smak i aromat. Zagotowujemy, i trzymamy na małym ogniu przez 90 minut, tak by w garnku wszystko przyjemnie nam się bulgotało.


Na patelni obok szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklenie polega na sprawieniu, by kawałki cebuli stały się w wyniku smażenia na oleju… szkliste.


Dodajemy białą  kiełbasę – wrzucamy ją w całości, bez żadnego krojenia czy nacinania – oraz zeszkloną cebulę. Pozostałe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę (lub bardzo drobniutko kroimy) i dorzucamy do garnka.


Po 20 minutach przecedzamy wywar i dolewamy do niego zaczyn. Doprawiamy pieprzem i solą (ilości nie da się podać – zależy od intensywności smaku wszystkich użytych składników, a nade wszystko mięsa z boczkiem na czele). Zupę zagotowujemy.


Kiełbasę białą (tę samą, którą wcześniej gotowaliśmy w wywarze) teraz obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Według jednej ze szkół możemy dodać ją na koniec do garnka, według innej możemy ją wkrajać bezpośrednio na talerz.


Śmietanę lekko solimy, dodajemy do niej dwie łyżki wywaru i szybko mieszamy, a następnie dodajemy do zupy. Robiąc to zapobiegamy jej zważeniu, czyli pływaniu wielkich, białych, nieprzyjemnych grudek w zupie…


Na koniec próbujemy zupy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Delikatną, bardzo w żurku pożądaną kwaśną nutę otrzymać możemy dodając soku z cytryny.


Zgodnie z tradycją podajemy z jajem na twardo i pieczywem.