W te święta zamiast tradycyjnego dorsza proponujemy Wam podać jego nieco inną wersję: na czarnym ryżu i z mandarynkami. Przepis autorstwa samego Pascala Brodnickiego. Z pewnością posmakuje całej rodzinie!
składniki:
- 1 duża polędwiczka z dorsza (może też być diabeł morski)
- 400 g czarnego ryżu
- 800 ml wywaru warzywnego
- 6 mandarynek (3 na sok, 3 jako miąższ do sosu)
- pół cytryny
- 4 cebulki dymki pokrojone w piórka
- 100 ml białego wina
- 80 g schłodzonego masła
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
- 4 łyżki curry
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
przyrządzanie:
- Ugotuj ryż w bulionie, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty.
- Pokrój polędwiczkę z dorsza na 6 medalionów. Obtocz je w curry.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 20 ml Ramy Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia . Podsmaż medaliony z obu stron tylko lekko by się ryba ścięła- na biało. Wyjmij z patelni, odstaw na bok, wylej tłuszcz.
- Na tej samej patelni bez tłuszczu podsmaż cebulki dymki. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj resztę curry. Smaż kolejne 2 minuty, dolej białe wino i sok z 3 mandarynek, mieszaj całość. Do środka włóż medaliony, smaż je na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Jeśli sosu jest za mało, dolej soku z mandarynek.
- Wyjmij dorsza z patelni, włóż go między dwa talerze lub połóż talerz z rybą na garnku z gotującą się wodą, aby ryba nie wystygła.
- Dodaj do sosu sok z cytryny, miąższ z 3 mandarynek. Mieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj, stopniowo dodając masło, aby go zagęścić. Dopraw solą i pieprzem.
- Ryż i rybę połóż na paterze, polej sosem, posyp kolendrą lub pietruszką.
Bon appétit
Pascal